Nagyvilág

Izrael kétharmada az arab béketerv ellen

A palesztinok kétharmada támogatja, az izraeliek közel kétharmada elutasítja egy kedden kiadott felmérés szerint az arab béketervet, amely a megszállt területek visszaadásáért cserében Izrael állam teljes elismerését ígéri.

Az Arab Liga 2002-ben javasolta először ezt a megoldást, amely magában foglalja azt, hogy 57 arab és muzulmán ország elfogadja Izrael létezési jogát. Az elmúlt hetekben Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök megpróbálta újra életre kelteni az elképzelést.

Izrael hivatalos álláspontja az, hogy a terv a tárgyalások alapja lehet, de egyes elemeit ellenzi, például azt, hogy az Izrael eredeti területéről elmenekült palesztinok visszatérhessenek. A támogatók és az ellenzők aránya a palesztinok között 66-30, az izraeliek között 36-61 százalék.

Az izraeliek nagyobb arányban támogatnák azt, hogy ha Izrael ki is vonulna Ciszjordániából és Gázából, az elfoglalt terület kevesebb mint 3 százalékán megtartaná a zsidó telepeket, és cserében ugyanannyi területet átadna a sajátjából. Az izraeliek 48 százaléka azonban még ezt a tervet is elveti, 46 százaléknyi támogatóval szemben. A palesztinoknak viszont 54 százaléka fogadná el ezt a megoldást, és 44 százaléka ellenezné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik