Nagyvilág

Figyelik az újságírók cipőjét Kínában

A kínai külügyminisztériumban ezentúl a sajtótájékoztatókon figyelik az újságírókat, hogy nem veszik-e le a cipőjüket, mint a minap az az iraki riporter, aki cipőjével megdobta George Bush amerikai elnököt - közölte kedden a pekingi külügyi szóvivő.

Liu Csien-csao (Liu Jianchao) arra a kérdésre reagálva mondta ezt heti rendes sajtóértekezletén, hogy mit gondol a vasárnapi bagdadi esetről. Muntaszir az-Zaidi, a Kairóból sugárzó al-Bagdadíja iraki szunnita tévéállomás munkatársa mindkét cipőjével megdobta az amerikai elnököt, és kutyának nevezte.

Miközben a biztonsági tisztek kivonszolták a teremből, azt kiáltotta oda Bushnak, hogy “Ön felelős irakiak ezreinek a haláláért”. A lábbelik egyébként célt tévesztettek, az elnöknek sikerült elhajolnia előlük.

A kínai szóvivő szerint minden vezető tiszteletet érdemel. “Szerintem alapjában véve tisztelnünk kell minden ország vezetőjét” – mondta, hozzátéve, hogy a bagdadi eset egy kicsit gondolkodóba ejtette. “Lehet, hogy figyelnem kell nemcsak azt, ki jelentkezik szólásra, hanem azt is, hogy leveszi-e valaki a cipőjét” – válaszolta a záporozó provokatív kérdésekre, amelyeket ezúttal nem követtek repülő tárgyak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik