Nagyvilág

Pakisztán mértékletességet kér Indiától

Pakisztán azt kéri Indiától, hogy ne reagálja túl a mumbai merényleteket, és ígéri, hogy a legnagyobb komolysággal jár el, ha bizonyítékot találnak pakisztániak részvételére a bűncselekményben.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök erről az indiai CNN-IBN televízióban beszélt szombaton. “Bárkik is álljanak az indiai nép ellen elkövetett primitív és brutális tett mögött, céljuk az volt, hogy bosszúállást provokáljanak ki… Nekünk, önöknek és a nemzetközi közösségnek fölül kell emelkednie ezen, és tartózkodnunk kell a túlzó reagálástól” – mondta.

India források szerint a merényleteket Pakisztánból származó személyek követték el. Zardari az interjúban megígérte, hogy a legszigorúbban jár el, ha a bizonyítékok Pakisztánra nézve terhelőek lennének. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a mumbai támadásokat nem szabad indiai-pakisztáni problémaként kezelni.

Valamivel korábban a pakisztáni külügyminiszter is csökkenteni igyekezett a feszültséget a két ország között, amely három háború után 2004 óta óvatos megbékülési kísérleteket tesz. Az indiai hatóságok nem a pakisztáni kormányt vádolják – hangsúlyozta Mahdum Sah Mehmud Kuresi. Ők csak gyanakodnak arra, hogy Pakisztánban lévő csoportok lehetnek a felelősök – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik