Nagyvilág

Bush felszabadítóként akar bevonulni a történelembe

George Bush az iraki nép felszabadítójaként szeretne bevonulni a történelembe - ez is kiderül abból az interjúból, amelyből az ABC News hírcsatorna pénteken közölt részleteket.

Bush egyebek mellett örökségéről és világlátásáról beszélt a húgának, Dorothy Bush Kochnak adott interjúban, amely a Kongresszusi Könyvtár hangtára számára készült.

“Szeretném, ha olyan elnökként emlékeznének rám, aki felszabadított 50 millió embert, és elősegítette a békét” – mondta, hozzátéve, “szeretném, ha olyan személyként emlékeznének rám, aki mindenekelőtt nem adta el a lelkét a politikának”.

Mint kifejtette: egy adott értékrendszerrel érkezett Washingtonba, és ugyanazokkal az értékekkel távozik onnan. “Eszem ágában sem volt feláldozni ezeket az értékeket; olyan elnök voltam, akinek nehéz döntéseket kellett hoznia, amelyeket meg is akartam hozni” – szögezte le.

Okos emberekre hallgatott

A hivatalából nyolc év után, minden idők egyik legnépszerűtlenebb elnökeként távozó Bush kijelentette: büszke az általa hozott nehéz döntésekre.

“Jó emberekkel vettem magam körül (…) körültekintően mérlegeltem okos, hozzáértő emberek tanácsait és kemény döntéseket hoztam” – mondta.

Bush arra is kitért az interjúban, hogy elnöksége alatt az egyénekre koncentrált a folyamatok helyett, és vezető szerepet játszott az AIDS, valamint a malária elleni küzdelemben, például az afrikai kontinensen.

Laura Bush az afgán nőkért küzdött

Felesége, Laura Bush, aki szintén nyilatkozott, saját tevékenysége kapcsán arról beszélt: a legnagyobb eredménnyel az afganisztáni nők helyzetének javításáért folytatott küzdelme járt. A first lady úgy fogalmazott: “az elnök és az Egyesült Államok hadserege szabadította fel az ott élő nőket”.

Afganisztánban a nők és a lányok már iskolába járhatnak, a nők férfikíséret nélkül kiléphetnek az utcára – méltatta a haladást.
George Bush kifejtette, hogy apja, idősebb Bush elnök, a feltétlen szeretetet adta gyerekeinek, “ez a legnagyobb ajándék, amelyet egy apa gyerekének adhat”, ennek köszönhetően az élet nehézségeit könnyebben lehet kezelni.

Hittel elnökölt

Bush, aki úgynevezett evangéliumi, “újjászületett” keresztény, arról is beszélt, hogy a hit milyen fontos szerepet játszott elnökségében. “Úgy éreztem, hogy a hit vigasztal, megerősít, fontos volt” – fogalmazott, de arra intette a politikusokat, hogy “óvatosan bánjanak a hittel a közéletben”.

Ezt úgy értette, fejtette ki, hogy a politikusok nem ítélhetnek meg embereket hitük alapján. Amerikában az a nagyszerű, hogy valaki lehet hívő vagy nem hívő, de ugyanúgy amerikai – mondta. Nem számít, ki hogyan tiszteli istent, és “nagyon fontos, hogy bármelyik elnök gondosan vigyázza és erősítse ezt a szabadságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik