Nagyvilág

Iszlamisták eredtek a kalózok után

Több tucat iszlamista lázadó szállta meg pénteken a szomáliai Hararder kikötőjét, azok után a kalózok után kutatva, akik a Sirius Star szaúdi óriás tankhajó eltérítése mögött állnak - közölte az iszlamisták egyik helyi vezetője.

A múlt szombaton elrabolt, rakterében 100 millió dollár értékű olajat szállító szupertankert Hararder közelében horgonyozták le a kalózok – Szomália hosszú tengerpartjának nagyjából a közepén.

“Szaúd-Arábia egy muzulmán ország, ezért hajóit eltéríteni nagyobb bűn, mint másokét – mondta a brit hírügynökségnek az ország szinte egészét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista lázadók egyik szóvivője. – Hararder az ellenőrzésünk alatt áll, s valamit tennünk kell annak a hajónak az ügyében” – tette hozzá.

Szomália az összeomlás szélén

Abdullahi Juszuf szomáliai elnök a múlt hét végén közölte, hogy országa közel áll az összeomláshoz, az iszlamista as-Sabab mozgalom lázadói átvették az ellenőrzést Szomália szinte egésze felett.

Sem az amerikai hadiflotta, sem a dubaji központú Vela International tengerhajózási vállalat nem tudta megerősíteni a hírt, miszerint a kalózok 25 millió dollárt követelnének a hajó tulajdonosától.

A Sirius Star rakománya az eddigi legnagyobb kalózzsákmány, s a szóban forgó váltságdíj szintén az eddigi legnagyobb, amelyet valaha követeltek az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceán szomáliai partja mentén garázdálkodó fegyveresek.

Félmilliójukba került elrabolni a hajót

Egy Dzsamij Adamként bemutatkozó kalóz a szaúdi tulajdonú as-Sark al-Auszat című lapnak a hajó tulajdonosával folytatott tárgyalásokról azt mondta, hogy az általuk követelt váltságdíj egyáltalán nem túlzó, de az összeget nem volt hajlandó elárulni. Mindazonáltal azt mondta, hogy nekik félmillió dollár költségbe került a tanker megkaparintása.

Moses Wetangula kenyai külügyminiszter pénteken úgy becsülte, hogy a szomáliai kalózok az elmúlt egy évben több mint 150 millió dollár váltságdíjat szedtek be. Egyúttal arra szólította fel a tulajdonosokat, hogy ne fizessenek elrabolt hajóikért, mert azzal csak tovább gerjesztik a kalózkodást.

A térségbeli hajózás biztonságának drasztikus romlása miatt az elmúlt napokban több nyugati hajótársaság is az Ádeni-öböl elkerülésére, illetve Afrika megkerülésére utasította hajóit, ami a Szuezi-csatorna forgalmának drámai visszaesését, s a tengeri szállítás jelentős drágulását okozhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik