Nagyvilág

Bankosat játszanak az oroszok

Oroszország 2 milliárd dolláros stabilizációs kölcsönt ad Fehéroroszországnak 15 éves lejáratra két részletben, az első, egymilliárdos részlet kamata LIBOR plusz 3 százalék, közölte Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter a megállapodás aláírása után.

Megegyeztek abban is, hogy az orosz olaj- és földgázszállításokat ezentúl nem dollárban, hanem orosz rubelben számolják el.

Fehéroroszország a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is tárgyal, szintén 2 milliárd dolláros készenléti hitelről. Az orosz hitelről majdnem egy éve zajlottak a tárgyalások, de az utóbbi időben felgyorsult az egyeztetés.

Az orosz pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy egyelőre nincs döntés az Izland kérte 4 milliárd eurós kölcsön odaítéléséről az izlandi bankok megsegítésére. – Tanulmányozzuk a tervet – mondta Kudrin. Izland október elején fordult segítségért Oroszországhoz.

rakétáról álmodók

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt szeretné, ha az oroszok Iszkander rakétákat telepítenének országa területén, de ha nem jön létre a megállapodás, akkor Fehéroroszország vásárolna és maga telepítene ilyen rakétákat. Lukasenka erről a The Wall Street Journal Europe című lap pénteki számában beszélt. A nagy tekintélyű amerikai gazdasági-politikai napilap európai kiadásában közölt interjú szerint Minszk és Moszkva tárgyalásokat folytat egymással ilyen rakéták telepítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik