Nagyvilág

Szlovákiai magyar értelmiségiek párbeszédet akarnak

Soha korábban nem süllyedt olyan mélypontra a szlovák-magyar viszony, mint napjainkban, ezért a valós problémákra "mindenki bevonásával, konkrét megoldásokat kell találni" - állapította meg közös nyilatkozatában huszonnyolc szlovákiai magyar értelmiségi csütörtökön.

Az aláírók – köztük Grendel Lajos Kossuth-díjas író, Huncík Péter etno-pszichológus, Petőcz Kálmán volt nagykövet, politológus, Vadkerty Katalin történész – üdvözlik, hogy ismét érzékelhetőek a párbeszéd jelei, s hogy a két ország politikusai ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. “Nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden esetben emberekről, magyarokról és szlovákokról, szlovákiai magyarokról és magyarországi szlovákokról van szó, a jövőjükről” – áll az MTI pozsonyi irodájához is eljuttatott nyilatkozatban.

Az aláírók leszögezik, hogy “Mi, szlovákiai magyarok a Szlovák Köztársaság lojális állampolgárai vagyunk”. Felszólítják a szlovák államfőt, a miniszterelnököt, a házelnököt és a szlovák politikusokat, hogy ne kérdőjelezzék folyamatosan az ország iránti lojalitásukat, ellenkezőleg: ők legyenek lojálisak a magyar közösség tagjaihoz, akik egyszersmind az általuk vezetett ország tisztes állampolgárai is, akik elvárják, hogy a szlovák közéleti vezetők “tartózkodjanak a magyarellenes kijelentésektől”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik