Nagyvilág

Irán Obamát szeretné elnöknek

Teherán azt szeretné, ha a demokraták jelöltje, Barack Obama nyerné meg az amerikai elnökválasztást - közölte az iráni parlament elnöke, a konzervatív tábor egyik vezetője, Ali Laridzsáni.

“Inkább Obama felé hajlunk, mert ő a külpolitikáját illetően rugalmasabb és racionálisabb, még akkor is, ha tudják, hogy az amerikai politika nem sokat változik a Fehér Házban végbemenő cserével” – mondta Laridzsáni .

Obama a jelenlegi republikánus amerikai vezetéshez hasonlóan azt hangoztatja: az Egyesült Államok nem tűrheti el, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Ezért azután a korábbinál is keményebb szankciókat sürget Irán ellen, így akarva rákényszeríteni a teheráni vezetést a gyanús atomprogramok beszüntetésére. Ugyanakkor közölte: “a határozott és közvetlen diplomácia” híve, s nem zárja ki a diplomáciai érintkezést Teheránnal.

Laridzsáni a sajtóértekezleten leszögezte: immár kizárja annak esélyét, hogy az Egyesült Államok támadást indítana országa ellen. “A kockázat már korábban is kicsi volt. Ám most 100 százalékig biztos vagyok abban, hogy az Egyesült Államok nem robbant ki háborút Irán ellen. A gazdasági válság 1400 milliárd dollárba került az Egyesült Államoknak, s ennek következtében Washington most belső problémái rendezésével van elfoglalva, nem pedig egy háború előkészítésével” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik