Nagyvilág

Megkezdték a kivonulást Grúziából

Az orosz haderő által elhagyott első állást a grúz rendőrség azonnal birtokba vette. Az orosz csapatoknak október 10-ig kell visszavonulniuk az orosz-grúz konfliktus előtti határvonal mögé.

Mint azt az Európai Unió megfigyelő missziójának szóvivője közölte, a szakadár Dél-Oszétia szomszédságában lévő területen, Ali falu térségében felállított ellenőrzőpontot szerelték le elsőként. Ezt megerősítette a grúz belügyminisztérium szóvivője is. A szóvivő szerint az úttorlasznál mintegy 20-30 orosz katona teljesített szolgálatot. Az ő helyüket azonnal átveszi a grúz rendőrség.

Közben ugyancsak ellenőrzőpontok leszereléséről érkezett hír a másik szeparatista terület, Abházia határának közeléből, ahol a kanti és a horotszkui pont felszámolása kezdődött el.

A szeptember 8-i tűzszüneti megállapodás értelmében az orosz haderőknek október 10-ig kell visszavonulniuk a két területről az augusztus 7-én kirobbant orosz-grúz konfliktus előtti vonalak mögé. Az EU grúziai missziója kedden kezdte el a járőrözést ezekben a zónákban, hogy szavatolják az orosz ígéret teljesítését. A grúz belügyminisztérium szerint az EU-misszió megkezdése előtt összesen 18 ellenőrzőpont volt a területeken, mintegy 800 orosz katonával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik