Nagyvilág

Megjelent az ukrajnai magyar hősi halottak listája

A bukvinai (Ukrajna) II. világháborús magyar hősi halottak névsora olvasható a Háborús Keresőszolgálat honlapján. Az internetes portál az MTV Sírjaik hol domborulnak? című műsorával együttműködve sikeresen folytatja a hozzátartozók felkutatását.

A Háborús Keresőszolgálat internetes oldalán már olvashatók a nyugat-ukrajnai Bukivnában elesett magyar katonák részletes adatai. A szolgálat az MTV Sírjaik hol domborulnak? című magazinjával együttműködve megkezdte a hozzátartozók felkutatását, és hat személyről már sikerült is konkrét információt szerezniük. A műsor kárpátaljai tudósítói a jövő héten készítenek riportot a helyszínen, s a névsort a magazin keddi adásában a televíziónézők is megismerhetik.

Egy lvovi internetes újság nyomán a magyar sajtó is hírül adta, hogy Nyugat-Ukrajna Bukivna (a hadtörténeti irodalomban Bukowna) nevű falujában építkezés során tíz második világháborús magyar katona földi maradványaira bukkantak. A hivatalos nyilatkozatok szerint eredetileg 22 magyar honvédet temettek el a Dnyeszterhez közel fekvő községben, akik 1944. április 8-a és 15-e között haltak hősi halált a 49. békéscsabai gyalogezred 1. zászlóaljának kötelékében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik