Külföld

“Kulturális aktivisták” lopták el Goya műveit

admin
admin

2008. 09. 15. 12:31

Az eddig ismeretlen S-11 Szabad Művészet Kommandó elnevezésű szervezet vállalta magára Francisco Goya XVIII. századi spanyol festő és grafikus egy felbecsülhetetlen értékű rézkarcának elrablását egy bogotai kiállításról.

A kolumbiai fővárosban rendezett Goya-tárlaton a Háború borzalmai című sorozat 80 darabját állították ki. A Szomorú sejtelem című munka a múlt héten kedden tűnt el. A kiállítást rendező Gilberto Alzate Avendano Alapítvány helyi idő szerint vasárnap jelentette be, hogy levelet kaptak, amely szerint az S-11 vállalta magára a képrablást.

„Goya, műved visszatért a harcba. Goya nem halt meg, küzdelme folytatódik. Rézkarca szétszakítja a múzeumok pókhálóját és beleveti magát a jelenkor csatájába. A kép a mi kezünkbe került” – idéz az állítólagos képrablók szövegéből az alapítvány közleménye.

Ala María Alzate, az alapítvány igazgatója szerint nem ismert, hogy a szervezet egyáltalán létezik-e, és van-e köze a 180 éve halott mester munkájának eltüntetéséhez. Csak annyi bizonyos, hogy a szöveg stílusa hasonlít az M-19 elnevezésű, már feloszlott baloldali forradalmárcsoport 1974-es keltezésű leveléhez, amelyben Simon Bolivár dél-amerikai szabadságharcos Bogotában őrzött kardjának elrablását vállalta magára.

Az El Tiempo című lap tudósítása szerint a mostani levél anonim szerzői a túl magasnak tartott belépti díjat kifogásolták. A 80 alkotást a művész szülőhelyén, a spanyolországi Fuendetodosban működő Goya-múzeum kölcsönözte a bogotai alapítványnak.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.