Nagyvilág

Koreáról egyeztet Kína és az USA

Az Egyesült Államok és Kína egyeztetéseket folytat arról, hogy mi lesz a teendő, ha Kim Dzsong Il észak-koreai vezető betegsége miatt összeomlik a phenjani kommunista kormány uralma - értesült a Fox News amerikai hírtelevízió.

Amerikai források szerint Kim Dzsong Il, akit néhány hete valószínűleg agyvérzés ért, sokkal súlyosabb állapotban van annál, mint azt a helyi híradások sugallják. A Fox News a Bush-kormány egy névtelenséget kérő, vezető beosztású tisztviselőjét idézte, aki szerint Kim halála talán nincs a küszöbön, de az ország első számú vezetőjének gyors felépülése kizárt, szemben a dél-koreai híradásokkal.

Washington „természetesen” egyeztet Pekinggel arról, hogyan lehet kezelni az Észak-Koreára köszöntő várható bizonytalanságot – közölte a tisztviselő, aki szerint a tárgyalások kényesek, de Észak-Korea atomfegyvereire való tekintettel felelőtlenség lenne elkerülni. A hírtévé emlékeztetett, Kim nem jelölte ki utódát, ahogy apja, Kim Ir Szen annak idején megtette. A washingtoni kormányzati illetékes azt mondta, egyelőre nincs jele Phenjanban az instabilitásnak, de nem várható gördülékeny hatalomátadás.

A tisztviselő azt is közölte, hogy Peking az Észak-Koreához fűződő szoros kapcsolatai miatt vonakodik a nyilvánosság előtt beszélni az amerikai-kínai egyeztetésekről. Az agyvérzése után lábadozó Kim Dzsong Il fél oldalára valószínűleg részlegesen lebénult, amerikai feltételezés szerint nem kizárt, hogy szellemi képességei is csökkentek. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek az észak-koreai atomleszerelésről folyó nemzetközi tárgyalásokra nézve – tette hozzá a Fox News.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik