Nagyvilág

Kovács László közelebb hozná az EU-t és Kínát

Az Európai Unió és Kína egymásrautaltságát, a partneri viszony fontosságát hangsúlyozta szerdán Hamburgban Kovács László, az Európai Bizottság képviselője.

A brüsszeli bizottság magyar biztosa azon a nemzetközi konferencián szólalt fel, amelyet a hamburgi Kereskedelmi és Iparkamara szervezett Európa és Kína kapcsolatainak előmozdítására. Az EU, valamint a tagállamok és Kína tekintélyes politikusai, gazdasági vezetői, továbbá a kulturális élet és a média képviselői immár harmadik alkalommal gyűltek össze hasonló véleménycserére, amelyet Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter nyitott meg.

Beszédében a bizottság magyar képviselője, a testület adó- és vámügyi biztosa utalt az Európai Unió és Kína érdekeinek egybeesésére a globalizációval összefüggő területeken. Közös érdeknek nevezte többek között az energiaellátás biztonságának megteremtését, az éghajlatváltozás, illetve a globális felmelegedés lefékezését, a világ különböző részein kialakuló válságok, fegyveres konfliktusok kezelését, de legfőképp megelőzését, s a nemzetközi terrorizmus visszaszorítását.

Kovács László kiemelte az Európai Unió és Kína együttműködésének fontosságát a nemzetközi kereskedelem biztonságosabbá tétele – elsősorban a fogyasztók biztonságát, egészségét, sőt életét is veszélyeztető hamisított termékek kiszűrése – érdekében. Ezzel összefüggésben méltatta az Európai Unió és Kína vámhatóságai közötti kapcsolatokat.
Kovács László a találkozó keretében véleménycserét folytatott Helmut Schmidt korábbi német kancellárral is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik