Nagyvilág

Harminc év után is nyomoznak a Markov-ügyben

A harminc éves elévülési idő lejártával sem szüntetik meg a nyomozást az 1978-ban meggyilkolt bolgár ellenzéki író halála ügyében - jelentette be szerdán a bolgár nemzeti nyomozóhatóság vezetője.

A bolgár jog szerint harminc év után le kellene zárni a sikertelen nyomozást a gyilkossági ügyben – emlékeztetett Bojko Nadenov. Azonban ugyanabban az évben Párizsban hasonló módszerrel követtek el gyilkossági kísérletet egy másik bolgár emigráns, Vlagyimir Kosztov ellen.

Ez a tény lehetővé teszi, hogy az ügyre egy másik, 35 éves elévülési időt alkalmazzanak. Ebben az esetben a 35 év is meghosszabbítható a felével, ami azt jelenti, hogy akár még 22 évig folyhat a nyomozás a Markov-ügyben.

A bolgár hatóságok nemrégiben úgy foglaltak állást, hogy csütörtökön megszűnik az eljárás, míg az ügyben szintén vizsgálódó brit Scotland Yard a maga részéről azt közölte, hogy ők tovább nyomoznak.

Csütörtökön lesz három évtizede, hogy az 1969-ben Londonba emigrált Georgi Markov meghalt. Markovot, aki a BBC Világszolgálatánál, illetve a Szabad Európa Rádiónál dolgozott, 1978. szeptember 7-én egy buszmegállóban megszúrta egy ismeretlen tettes egy esernyőre hasonlító eszközzel. Mint utóbb kiderült, az “esernyő” segítségével a támadó halálos mérget – ricint – tartalmazó apró kapszulát juttatott Markov lábába. Az író négy nap múlva, 1978. szeptember 11-én meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik