Nagyvilág

Clinton: Obama legyen az elnök

Barack Obama támogatására szólította fel híveit a Demokrata Párt jelöltállító konvencióján Denverben kedd este Hillary Clinton, aki teljes mellszélességel kiállt egykori riválisa mellett.

„Büszke anya, büszke amerikai és Barack Obama büszke támogatója vagyok” – mondta a volt first lady. „Eljött az idő az egyesülésre, egységes párttal, egységes cél érdekében, együtt kell győznünk, ugyanabban a csapatban harcolunk” – hangsúlyozta.

Dicsérte Obamát

„Barack Obama az én jelöltem, neki kell lennie az elnökünknek” – jelentette ki a tavaly még legyőzhetetlennek látszó, a jelöltséget szinte a zsebében érző volt first lady, aki nem kevesebb mint 18 millió szavazatot kapott az előválasztásokon.
Azzal érvelt, nem engedhető meg újabb négy év republikánus kormányzás. „Nincs szükségünk újabb négy évre az utóbbi nyolcból”, Obamát kell megválasztani, egy demokratára van szükség a Fehér Házban – mutatott rá.

Clinton kitűnő társnak nevezte Barack Obama feleségét, Michelle Obamát, „nagyszerű first lady lesz”. Amerika szerencsés, hogy az alelnök Joe Biden lesz, aki bölcs és erős vezető, jó ember, érti a nemzetközi stratégiai kihívásokat – hangsúlyozta. „Nagyszerű csapat lesz ez Amerika számára” – mondta.

A Clinton-szavazókon múlik

Clinton felszólalása a négynapos konvenció várva várt eseménye volt, hiszen a Demokrata Párt legfőbb feladata a hónapokon át tartott Obama-Clinton-párharc sebeinek végső begyógyítása, a novemberi választási győzelemhez szükséges pártegység megteremtése. Ez nem egyszerű feladat, különösen annak fényében, hogy sok Clinton-szavazó inkább a republikánus John McCainre kíván szavazni, mint a saját demokrata jelöltre, Obamára.

A CNN/Opinion Research felmérése szerint a Clinton-támogatóknak csak 66 százaléka áll Obama mögött, ez a mutató júniusban még 75 százalékon állt; ma 27 százalékuk állítja, hogy McCainre voksol, két hónapja még csak 16 százalék mondta ezt. McCain hétfő óta behozta hátrányát, sőt, a Gallup keddi adatai szerint országosan már 46-44 arányban vezetett is Obama előtt.

Clinton nem adja fel

Elemzők szerint az, hogy Hillary Clinton Obamával szemben elveszítette a 2008-as előválasztást, még nem feltétlenül jelenti elnöki ambícióinak végét. A 60 éves New York-i szenátor asszony a jövőben ismét harcba indulhat a Fehér Ház meghódítására, újra felvillanyozva a mellette tűzön-vízen kitartó híveit és azokat, akik az első női amerikai elnökről álmodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik