Nagyvilág

McCain átvette a vezetést Obamától

Ötpontos előnyre tett szert John McCain, az amerikai republikánus párt várható elnökjelöltje Barack Obamával, a Demokrata Párt valószínű jelöltjével szemben, amit elemzők váratlan fordulatként értékelnek.

A közvélemény szemében McCain olyan politikusnak tűnik fel, aki Obamánál jobban kézben tartaná a gazdaságot – derült ki a Zogby intézet szerdán közzétett felméréséből. Azok között, akik minden bizonnyal szavaznak majd a novemberi elnökválasztáson, McCain 46-41 arányban vezeti a népszerűségi versenyt. A Zogby felmérései során McCain első ízben vette át a vezetést, Obama júliusban még magabiztosnak tűnő 7 pontos előnnyel rendelkezett.

Elemzők megjegyzik: McCain az utóbbi hónapban rendszeresen támadta vetélytársát, megkérdőjelezte tapasztalatát, bírálta a tengeri olajfúrásokkal szembeni álláspontját és gúnyolódott ázsiai látogatása kapcsán. Obama népszerűségének csökkenésében az is szerepet játszhatott, hogy a fekete bőrű politikus egyhetes vakáción volt Hawaiin, miközben a grúz-orosz viszályról tett markáns kijelentéseivel McCain kerülhetett a sajtó figyelmének központjába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik