Nagyvilág

Elutasítják saját felszámolásukat a boszniai szerbek

Erélyesen elutasítja Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök azokat a szarajevói állításokat, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot (RS) fel kell számolni, mert a népirtással vádolt, hétfőn letartóztatott Radovan Karadzsics "képződményének" tekinthető.

Dodik az RTS szerbiai állami televíziónak kedden késő este nyilatkozva leszögezte, hogy az RS nem a volt boszniai szerb elnök, Karadzsics által levezényelt népirtás révén létrejött “képződmény”. A szerb entitás létrejötte az emberek, elsősorban a boszniai szerbek igényéből fakadt, akik Jugoszlávia tragikus szétesésekor politikai, területi és intézményes keretet akartak létrehozni saját védelmükhöz.

A volt boszniai szerb elnöke Karadzsics letartóztatása után Szarajevóban – elsősorban a bosnyák politikai körökben – ismét felerősödtek azok a hangok, hogy az RS Radovan Karadzsics és feltételezett “bűntársa”, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok által “levezényelt” népirtással jött létre, ezért nincs létjogosultsága.

Milorad Dodik emlékeztetett arra, hogy a szarajevói politikusok vádjaiban nincs semmi új, mert minden lehetőséget kihasználnak, hogy megkérdőjelezzék az RS létét. “Ez törvényes volt (az RS létrejötte), tekintettel arra, hogy más népeknek a volt Jugoszlávia területén ugyancsak ilyen törekvéseik voltak” – mondta Dodik, aki szerint amennyiben Radovan Karadzsics ellenezte volna a boszniai szerbek politikai-területi önszerveződését, akkor nem lett volna a vezetőjük, többségük ugyanis intézményes védelmet akart (az RS keretein belül).

Dodik leszögezte, hogy Radovan Karadzsics ellen egyelőre csak vádat emeltek, nem ítélték el, és kizárólag bíróság mondhatja ki bárkinek is a bűnösségét. Felszólította Miroslav Lajcakot, az Európai Unió boszniai főképviselőjét, hogy tegye lehetővé a Boszniában élő Karadzsics családnak, hogy látogassa meg egy belgrádi fogdában kiadatásra váró rokonukat. “Szerintem segíteni kell ennek a családnak, amely szörnyű napokat élt meg” – mondta Dodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik