Nagyvilág

Éppen nyaralni indult volna Karadzsics

Radovan Karadzic egykori politikus épp a horvát tengerpartra, Splitbe készült, amikor elfogták - jelentek meg találgatások a keddi belgrádi újságokban. Olasz lapok szerint Karadzic elfogása elsősorban a jelenlegi szerb elnök makacsságának köszönhető.

A letartóztatásról egyelőre csak egy szűkszavú hivatalos közlemény jelent meg, amelyből annyi derült ki, hogy a szerb biztonsági szolgálatok fogták el a volt boszniai szerb elnököt. A belgrádi belügyminisztérium annyit közölt, hogy munkatársai nem voltak részesei az akciónak. Meg nem nevezett forrásból a Politika és a Press című újság is úgy értesült, hogy a lobogó ősz hajáról ismert Karadzicnak elfogásakor festve volt a haja, s hosszú szakállat is viselt. A Press ehhez még azt is hozzáteszi, hogy az egykori politikus épp a horvát tengerpartra, Splitbe készült, amikor elfogták.

Már régóta figyelték

A Vecernje Novostit ezzel szemben valaki arról tájékoztatta, hogy Karadzicot a szerb főváros Vracar nevű belső kerületében fogták el, ahol hosszabb ideje bujkált. A Blic állítja, hogy tartózkodási helyét a Biztonsági Információs Szolgálat már egy hónapja felderítette, s a letartóztatással azért vártak, mert minden kétséget kizáróan meg akarták állapítani a személyazonosságát. Ez a múlt hét péntekére sikerült, majd következett az akció előkészítése, s hétfőn este hét óra körül a letartóztatás. Az Alo című újság is úgy tudja, hogy az akciót az információs szolgálat, konkrétabban annak a tisztségéről egy-két hete indoklás nélkül leköszönt korábbi vezetője, Rade Bulatovic irányította, s részt vett benne Boris Tadic államfő kabinetfőnöke, Miodrag Rakic.

A Danas című újságot valaki úgy tájékoztatta, hogy az illetékeseknek sikerült új információkat szerezniük azokról, akik segítik a bujkálásban Ratko Mladic volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnokot. Az értesülések azonban csak rájuk vonatkoznak, s nem a Hága által ugyancsak üldözött tábornokra. Az információkat átadják Serge Brammertznek, a Nemzetközi Törvényszék főügyészének, aki kedden akart Belgrádba látogatni, de Karadzic elfogásának hírére elhalasztotta az útját, hogy Hágából kövesse nyomon a kiadatás körüli fejleményeket

Többet tud, mint Milosevic

Ha Karadzicot bíróság elé állítják Hágában, a néhai Slobodan Milosevic elleni után egy új per tárgyalja majd az 1992-95 között Boszniában elkövetett rémtetteket. Karadzic sokat tud a boszniai háborúról, talán többet, mint amennyit Milosevic tudott – írta a Milánóban megjelenő Corriere della Sera. „Ő volt az, aki a boszniai szerbek elnökeként vezette a muszlim lakosság elleni etnikai tisztogatást. (…) Remélhetőleg végre igazságot lehet szolgáltatni” – állt a cikkben.

Karadzic elfogásával a boszniai mészárlás egyik legelszántabb szószólója került kézre, akinek a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állítása lehetővé teszi, hogy végérvényesen pontos képet kapjunk a boszniai háború lefolyásáról – fogalmazott a római La Repubblica.

„A merész lépés, az, hogy őrizetbe vették Karadzicot, valószínűleg jelentős részben Boris Tadic makacsságának köszönhető. A szerb elnök az egyik legmeggyőződésesebb européer, és egyike azon kevés szerb politikusoknak, akik soha nem ápoltak baráti kapcsolatot Radovan Karadziccsal” – vélekedett a cikk szerzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik