Nagyvilág

Az európai farmerek pénzéből adakozik Afrikának az EU

Az Európai Bizottság egymilliárd eurós segélyt ad Afrikának. A pénzt az európai farmerek el nem költött agrártámogatásaiból fedezik.

Az Európai Unió egymilliárd eurót ad afrikai farmereknek. Az unió mezőgazdasági alapjából megmaradt, fel nem használt forrásokat ajándékozza az afrikai országoknak. Pár uniós állam megkérdőjelezi a tranzakció jogosságát, ám ha az EU miniszterei és az Európai Parlament is áldását adja, már 2009 elején folyósíthatják a pénzt – írja a BBC.

Az üggyel kapcsolatban Jose Manuel Barroso úgy nyilatkozott, hogy a magas élelmiszerárak a föld legszegényebb népességét sújtják leginkább. Így az Európai Uniónak is segítenie kell.

Az EU mezőgazdasági fejezete az unió éves kiadásainak 40 százalékát emészti fel, ami nagyjából 120 milliárd eurót jelent. Ám az emelkedő élelmiszerárak miatt az EU pénzt takarított meg az export támogatásokból.

Ez a pénz kerül most az afrikai farmerekhez, amelyeket műtrágyára és vetőmagvakra kell költeniük, így segítve a termékek gyarapodását az elkövetkező két évben – idézte a bizottság szóvivőjét, Johannes Laitenbergert a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik