Nagyvilág

Újrázásra készül a német elnök

Bízik jövő májusi újraválasztásában, és nem kíván "parlamenti választási kampányt" folytatni a német államfő.

A ZDF televíziónak adott vasárnap esti interjúban a népszerű Horst Köhler hangsúlyozta, hogy semmifajta kampányt nem folytat; arra törekszik csupán, hogy elnöki teendőit lehető legjobb tudása szerint lássa el a választásig.

A 2004 májusában először szövetségi elnökké választott Köhler – aki azt megelőzően a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója volt – kijelentette: ha az elnököt választó szövetségi közgyűlésben megválasztása a szélsőjobboldali képviselők szavazatán múlna, lemondana e szavazatokról.

A lakosság őt akarná

Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy erre nem lesz szükség, s a parlamenti képviselőkből, valamint a tartományok által delegált küldöttekből álló szövetségi konventben megkapja majd a többséget. Egyik ellenfele ugyanaz a Gesine Schwan lesz, akit Köhler 2004-ben egyszer már legyőzött.

Noha a német lakosság túlnyomó többsége a jelenlegi elnök hivatalban maradását támogatja, az államfőt megválasztó szövetségi közgyűlésben – annak sajátos összetétele miatt – könnyen másként alakulhatnak az erőviszonyok.

A munkanélküliségre hívta fel a figyelmet

Az államfő – szokásához hűen – ezúttal is pártállástól függetlenül bírálta az ország vezető politikusait. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a nagykoalíciót alkotó néppártok – a konzervatívok és a szociáldemokraták – nem fordítanak kellő figyelmet Németország legsúlyosabb problémájára, a munkanélküliségre.

Köhler szerint a munkanélküliség az a “kulcsprobléma”, amelyből az összes szociális nehézség, köztük a családok elszegényedése fakad. Ebből kiindulva egyáltalán nem tartotta meglepőnek az egykori keletnémet kommunista utódpártból lett Baloldal pártjának országos előretörését. Utalt arra, hogy a párt – különösen szociális téren – jogos kérdéseket, jogos problémákat vet fel.

Rendszeresen konzultál

Természetesnek nevezte, hogy államfőként rendszeresen konzultál a többi parlamenti párt vezetői mellett a Baloldal vezetőivel is. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a Baloldal eszközei között többségben vannak a negatív érvek, míg ő (Köhler) inkább a pozitívumokra helyezi a hangsúlyt.

Köhler magától értetődőnek tartotta azt is, hogy a pártok vetélkednek egymással. A közelmúltban tartott labdarúgó Európa-bajnokságot hozta fel példaként annak alátámasztására, hogy az országnak szüksége van egyéniségekre. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ezek az egyéniségek is csak akkor lehetnek igazán sikeresek, ha képesek csapattá összeforrni. Reményét fejezte ki, hogy mind a társadalom, mind a gazdaság érdekében a csapatjáték kerekedik felül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik