Nagyvilág

Medvegyev: elfogadhatatlan a rakétapajzs Litvániába telepítése

Elfogadhatatlan a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétapajzs egyes elemeinek Litvániába telepítése - figyelmeztette George Bush amerikai elnököt hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz államfő - közölte Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó.

A két vezető politikus a G8-as országcsoport csúcsértekezletének a keretében tárgyalt egymással a japán Hokkaidó szigetén, Tojakóban. Prihogyko az egyórás megbeszélésről elmondta: Medvegyev komoly aggodalmait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat kezdett Litvániával arról: ha az eredetileg kiszemelt Lengyelországgal nem sikerül megegyezni, Litvániába telepítenék az ellenrakétákat.

“Ez teljes mértékben elfogadhatatlan Oroszország számára” – szögezte le a sajtó képviselőinek Prihogyko. Júniusban John Rood, az amerikai külügyminisztérium egyik szakértője tapogatózó jellegű tárgyalásokat kezdett Litvániában arról, hogy Vilnius befogadná-e az elfogórakétákat, ha Lengyelország mégsem egyezne bele abba, hogy a területén helyezzék el azokat. Az eredeti tervek szerint Csehországba telepítenék a rakétapajzs részét képező radarrendszert, míg magukat a rakétákat Lengyelország fogadná be.

Oroszország élesen ellenzi az elképzelést, mert szerint annak kivitelezése veszélyezteti nemzetbiztonságát. Washington viszont a “latorállamok”, mint például Irán egy esetleges nukleáris csapásmérésének az elhárítása miatt tartja fontosnak a rakétapajzs kiépítését, és hangsúlyozza: a rendszer nem Oroszország ellen irányul. Washington egyébként felajánlotta Moszkvának: ellenőrizze a rakétaindító-állásokat, és általában véve is vegyen részt a rakétaelhárító védelmi tevékenységben.

Prihogyko közölte: az orosz fél nem érti, miképp lehetne megvalósítani az átláthatóság elvét, vagyis az orosz ellenőrök jelenlétét az indítóállásoknál és az amerikai adatszolgáltatást. Az elnöki tanácsadó azonban megjegyezte: noha a rakétapajzs kérdésében nem történt előrehaladás, az orosz fél úgy érzi: az amerikai tárgyalók készek a párbeszéd folytatására.

A két elnök nyilatkozataiból viszont kitűnt: az iráni és az észak-koreai atomdosszié témakörében egyetértettek abban, hogy folytatják az együttműködésüket azon az úton, amelynek végcélja: győzzék meg a két országot nukleáris ambícióik feladásáról. Bush az azt firtató kérdése, hogy milyenek találja az új orosz elnököt, aki most először vesz rész G8-as csúcson kijelentette Medvegyevről: értelmes ember, olyan, aki meggondolja, hogy mit mond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik