Nagyvilág

McCain már támad

John McCain, a várható republikánus elnökjelölt leendő demokrata riválisa, Barack Obama energiapolitikáját támadja hétfőn indított televíziós kampányhadjáratában.

A négy ingadozó államban sugárzott televíziós hirdetés azt hangsúlyozza, hogy McCainnek kiegyensúlyozott terve van a magas üzemanyagárak és a környezeti kihívások kezelésére: támogatja az alternatív energiaforrásokat és a természet védelmét, csökkentené a benzinre kiszabott adókat és fokozná a hazai olajkitermelést.

A narrátor szavai szerint ugyanakkor Obama mindettől elzárkózik, nemet mond a nukleáris energiára, és nincsenek új megoldási javaslatai.

Hari Sevugan, Obama kampányszóvivője a klipre reagálva kijelentette: az energiaválságot csak nyílt vitával lehet megoldani. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az energiapolitika tekintetében valódi választást tesz lehetővé a két várható jelölt politikája: míg McCain George Bush elnökhöz hasonlóan a hazai olajkutaktól várja a válság megoldását, Obama rövid távon ésszerű támogatást tervez az amerikai családoknak, és elősegítené az alternatív energiaforrások hatékony kiaknázását.

A klip az első olyan hirdetés, amelyben a republikánusok személy szerint Obamát bírálják. A reklámért a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) fizetett, és utólag jóváhagyta annak tartalmát, a klip legyártásával egy virginai céget bíztak meg. Így a reklámnak elvileg semmi köze a McCain-kampányhoz, vagyis független politikai hirdetésnek tekinthető, és nem vonatkoznak rá a választási költekezésre vonatkozó szövetségi korlátozások – írta a hirdetéssel kapcsolatban a Wall Street Journal című amerikai napilap.

Függetlennek látszó hirdetéseket mindkét párt alkalmaz annak érdekében, hogy a választási bizottság által kiszabott költekezési limitek betartása mellett maximalizálni tudják a pénzügyi támogatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik