Nagyvilág

Incidens nélküli zajlott a kölni melegfelvonulás

Több tízezer homoszexuális és leszbikus vonult fel szombaton Kölnben a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján.

A felvonulást a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első meleg parádé emlékére rendezték meg, s hasonló monstrerendezvényre került sor egy héttel korábban Berlinben is.

Az 1969-es New York-i parádé előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadt egy főleg homoszexuálisok által látogatott bárra. Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban – így Németországban is – megemlékeznek, azonos jogokért és társadalmi egyenjogúságért tüntetve a homoszexuálisok és a leszbikusok számára.

A Köln központjában rendezett felvonulás – amelynek a résztvevőknél jóval nagyobb számú nézője volt – békésen, minden incidens nélkül zajlott. A rendezvény csúcspontjaként a kölni arénában zenével és tánccal egybekötött színes, karneváli programokra került sor.

Az elmúlt hét végén Berlinben immár 30. alkalommal rendezték meg a melegek felvonulását, amelynek több százezer résztvevője volt. A felvonulást az “elfogadottságot tolerancia helyett” mottóval rendezték meg, s azt támogatásáról biztosította több magas rangú politikus, mindenekelőtt a másságát nyíltan vállaló Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester. A rendkívül magas számú résztvevő ellenére semmiféle incidensre nem került sor Berlinben sem.

Mind a kölni, mind az elmúlt heti berlini felvonulás Európa legnagyobb melegfelvonulásai közé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik