Nagyvilág

Mentelmi jogot adna magának Berlusconi

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök törvényjavaslatot fogadtatott el pénteken a kormányával arról, hogy biztosítsanak mentelmi jogot a négy állami főméltóságnak, köztük neki is.

A javaslat valószínűleg heves tiltakozást vált ki az ellenzék részéről, amely amúgy is azzal vádolja Berlusconit, hogy ki akar bújni a bűnügyi felelősségre vonás alól. A kormányfő ellen Milánóban jelenleg is eljárás folyik korrupció gyanúja miatt.

Simán megszavazhatják

A tervezetet pénteken már meg is küldték a parlamentnek, amelynek mindkét házában kényelmes többsége van a jobboldali kormánynak. Mentességet az államfő, a kormányfő és a két ház elnöke élvezne a hivatali ideje alatt, de felfüggesztené az elévülést ugyanezen az időszakban, vagyis lehetővé tenné az eljárások későbbi lefolytatását.

Az igazságügyi miniszter expozéja szerint a törvény célja az, hogy “az állami főméltóságok nyugodtan gyakorolhassák funkcióikat”.

Felfüggesztenék Berlusconi ügyét

A kormány már benyújtott, és a szenátusban el is fogadtatott egy másik javaslatot, amely bírósági eljárások tízezreit függesztené fel arra hivatkozva, hogy ezek helyett azokat a komolyabb ügyeket kell lefolytatni, amelyek esetében a büntetés tíz év börtön is lehet. A felfüggesztendő, kisebb jelentőségű eljárások között van Berlusconi milánói ügye is.

A mentelmi törvény beterjesztésekor az igazságügyi miniszter leszögezte: Berlusconi akkor sem kényszerülne lemondásra, ha elmarasztaló ítélet születne ellene a korrupció miatt folyó milánói pörben.

“Az a meggyőződésünk, hogy ez a törvény fontos az (állami) intézmények jó működése szempontjából. A miniszterelnököt még elítélése esetén sem kényszeríti lemondásra a törvény. Ő (Berlusconi) többször bizonygatta ártatlanságát. Érdekei védelmében minden bírósági tárgyaláson részt kellene vennie, ami viszont akadályozná kormányzati tevékenysége gyakorlásában. Ezzel pedig nem tenne jó szolgálatot a hazának” – érvelt Angelino Alfano.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik