Nagyvilág

Tőkés támadva ajánl találkozót Markónak

Tőkés László levélben javasolt személyes találkozót Markó Bélának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének.

A helyhatósági választásokon nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hanem hatalmi pozíciói bizonyultak erősnek, a másik oldalról nézve pedig nem a Magyar Polgári Párt (MPP), hanem az erdélyi magyar demokrácia bizonyult gyengének – állapította meg levelében a református püspök.

Tőkés az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként és európai parlamenti képviselőként intézett levelet az RMDSZ elnökéhez. Szerinte ugyanis a szövetség helytelen következtetéseket vont le a helyhatósági választások eredményeiből.

“Kísérteties, hogy az őszi EP-választások esetében hasonló tévedésbe estek. Kérem, vizsgálják felül hatalmi optikájukból eredő helyzetmegítélésüket” – írja az EMNT elnöke. Az erdélyi magyarság érdekében kéri, hogy az RMDSZ ne folytassa “egypárti, kirekesztő” politikáját, másfelől hagyjon fel a választásokat követő pártbéli tisztogatásokkal.

“Végképp elérkezett az ideje az erdélyi magyar összefogásnak és együttműködésnek. Hogyha ezt elszalasztjuk, erdélyi magyarságunk nem fog megbocsájtani nekünk” – olvasható a levélben, amelyben Tőkés személyes találkozót javasol Markónak a kialakult helyzet megvitatása, valamint az erdélyi magyar együttműködés megteremtése céljából. Közölte, hogy hasonló megbeszélést kezdeményeztem az MPP vezetőivel.

Az RMDSZ a választások eredményeit valóban úgy értékelte, hogy azok számára győzelmet, az MPP számára pedig vereséget jelentenek. Markó Béla pénteken Sepsiszentgyörgyön önkritika gyakorlására szólította fel az MPP-t, megállapítva, hogy egy politikai pártnak – ha komolyan veszi önmagát – a vereségekből is meg kell tanulnia levonni a következtetéseket.

„Várjuk ezt az önkritikát, és ha ők közeledni szeretnének az RMDSZ-hez, netalán vissza akarnának jönni a szövetségbe, akkor természetesen erre a szándékra oda fogunk figyelni” – mondta Markó, aki szerint nem lehet a mostani helyzetre úgy tekinteni, mintha két egyenlő súlyú politikai tábor lenne a romániai magyarság körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik