Nagyvilág

Menthetetlen az EU-szerződés?

Az Európai Unió soros szlovén elnöksége szerint „kockázatos" kijelenteni azt, hogy megmenthető az unió lisszaboni szerződése, miután Írország népszavazáson nemet mondott annak ratifikálására.

Dimitrij Rupel, szlovén külügyminiszter hétfőn Luxembourgban azt mondta: Európának „egy kicsit gondolkodnia” kell a helyzeten, és „elemeznie” azt. Rupel az EU külügyminisztereinek tanácskozására érkezett Luxemburgba. “Nekem nincs semmilyen megoldásom” – mondta, és hozzátette: lehet, hogy ír kollégájának, Micheál Martinnak lesz valamilyen ötlete.

Martin azonban úgy vélekedett újságírók előtt, hogy most még túl korai lenne megoldási javaslattal előállni. Szerinte először alaposan elemezni kell a népszavazás eredményére vezető okokat, és azt, hogy a történtek miként befolyásolják Írországnak az EU-hoz fűződő viszonyát.

Az ír külügyminiszter széles körű konzultációkat ígért az európai partnerekkel, és azt állította: Írországban él a vágy, hogy “az Európai Unió szívében maradjon”.

Rupelnél derűlátóbban nyilatkozott Alexander Stubb finn külügyminiszter. Azt mondta, hogy szolidaritást kell mutatni, és hogy “nem fognak magára hagyni egyetlen barátot sem”. Ez lényegében annak az elgondolásnak az elutasítása, hogy a lisszaboni szerződést elfogadó országok előbbre lépnek az integráció elmélyítésében, és ebből az írek kimaradhatnak.
“Biztos vagyok abban, hogy Írországra is fogunk megoldást találni – jelentette ki.

Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője valahol Rupel és Stubb véleménye között elhelyezhető kijelentéssel érkezett a luxembourgi tanácskozásra: azt mondta, meg fogják oldani a problémát, de azt nem tudja, hogy miként. Mindenesetre – tette hozzá – intenzív hét áll az EU előtt. Az unió csúcstalálkozóját csütörtökön és pénteken tartják Brüsszelben. Az EU vezetői azt várják Brian Cowen ír miniszterelnöktől, hogy a csúcson terjessze elő a maga helyzetelemzését, és tegyen megoldási javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik