Nagyvilág

Obamát támogatja egy volt Ku Klux Klan-tag

A fekete bőrű Barack Obama demokrata elnökjelöltségét támogatja a legrégebb ideje hivatalban levő amerikai szenátor, Robert C. Byrd, aki egykor a hírhedt fehér fajgyűlölő szervezet, a Ku Klux Klan tagja volt.

“Barack Obama ragyogó államférfi, aki rendelkezik azzal rámenősséggel és bátorsággal, hogy kivezesse az országot ebből a költséges iraki kalandból és nemzetünk élére álljon” – fogalmazott a nyugat-virginiai politikus, aki zsenge éveiben, még az 1940-es években csatlakozott a Ku Klux Klanhoz.

Byrd már többször elnézést kért KKK-múltja miatt, a csoportnak állítólag a kommunizmus elleni küzdelem jegyében lett tagja. Később, a feketék egyenjogúsításáért harcoló polgárjogi mozgalmat ellenezte. A 91 éves Byrd – aki csaknem 50 éve szenátor, hivatalát 1959-ben foglalta el – az első fekete amerikai elnök címére pályázó Barack Obama szenátor jelöltségét támogatja.

Nyugat-Virginiában Obama 41 ponttal lemaradt vetélytársa, Hillary Clinton New York-i szenátor mögött. Legközelebb kedden tartanak előválasztásokat Oregonban és Kentuckyban. Utóbbi Nyugat-Virginiával határos, lakossági összetétele is hasonló, Clinton biztos győzelme várható szemben az észak-keleti Oregonnal, ahol viszont Obama van előnyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik