Nagyvilág

Korea lemond atomfegyveréről

Észak-Korea teljes mértékben együttműködik az atomprogramjának leállítására tett ígérete ellenőrzésében – közölték Washingtonban.

Chris Hill amerikai tárgyaló már a jövő héten egyeztethet a hathatalmi tárgyalások részvevőivel az ügyben – mondta Sung Kim, az amerikai külügyminisztérium vezető Korea-szakértője.

Kim hétfőn tért haza több mint 18 ezer oldalnyi dokumentummal, amelyet Phenjan képviselője múlt héten adott át neki Dél-Koreában az észak-koreai nukleáris programról. Az okmánycsomag az 1986-ban kezdődött észak-koreai plutóniumgyártás teljes dokumentációjának tűnik, de a koreai nyelvű dokumentáció lefordítása még folyamatban van, az anyag ellenőrzése még nem fejeződött be.

Kim fontos első lépésnek nevezte, hogy Phenjan valóban átadta azt, amit ígért. Az anyagok a jongbjoni atomreaktorban folytatott fegyverkezési célú plutónium-előállítási programra vonatkoznak. Észak-Koreának a nukleáris eszközök felszámolására vállalt ígérete értelmében először számot kell adnia atomprogramjáról, majd le kell állítania azt. A harmadik, végső fázisban Phenjan átadja összes hasadóanyagát.

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy a hét vaskos dobozt megtöltő 18 ezer oldalnyi okmány csak a plutóniumprogramról szól. Nem esik bennük szó a Nyugat által feltételezett urándúsítási programról és arról, hogy Phenjan vélhetően megosztotta nukleáris technológiai ismereteit olyan országokkal, mint Szíria. Észak-Korea hosszú évek egy helyben topogása után 2007 februárjában fogadta el a hatoldalú tárgyalások keretében atomprogramjának nyilvánosságra hozatalát és felszámolását, hogy cserébe energetikai támogatásban, biztonsági garanciákban és élelmiszersegélyben részesüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik