Nagyvilág

Szlovákia „megzsarolta” az EU-t?

Bár Szlovákia teljesítette az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, az Európai Bizottság döntésében a gazdasági mellett politikai motívumok is fontos szerepet játszottak – írja a német Die Welt, és emlékeztet, hogy Pozsony igen sokáig vonakodott ratifikálni az unió reformszerződését.

A konzervatív német lap szerint rendkívül „kényes” döntés született az Európai Bizottságban, amikor jóváhagyta, hogy Szlovákia 2009-ben bevezesse az eurót. Pozsonynak az elmúlt időszakban elsősorban a korona felértékelése által sikerült az inflációt az Európai Unió által megkövetelt szint alá csökkenteni. Ha azonban ez a „fékező hatás” az euró bevezetésével megszűnik, az negatív hatással lehet az egész valutaunióra.

A Die Welt értékelése szerint ugyanakkor a szlovákiai gazdasági reformok nem elegendőek a pénzügyek tartós konszolidálásához. Az ország jelenleg az erős növekedésből profitál, válságos időkben azonban könnyen előfordulhat, hogy a kormányt gyors ütemben elborítják majd az adósságok. A bizottság döntésében a taktikai megfontolások is meghatározó szerepet játszhattak. Ezzel összefüggésben a lap emlékeztetett arra, hogy Pozsony hosszú időn át „kérette magát” az EU reformszerződésének támogatásával kapcsolatban. A szerződés pozsonyi ratifikálását viszonzandó – egyfajta ellentételezésként – adta áldását a bizottság az euró bevezetésére – írta a német napilap.

Mindezzel összefüggésben az újság úgy értékelte, végzetes lenne, ha Brüsszel fontos kérdésekben – mint például a valutaunió – ténylegesen zsarolható lenne. A kis Szlovákia esetében egy hibás döntés hatásai még kiszámíthatóak lennének. Az olyan nagyobb „eurójelöltek” esetében azonban, mint Lengyelország, egy politikailag motivált „jótett” fatális következményekkel járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik