Nagyvilág

Magyarok tüntettek az amerikei szlovák konzulátusok előtt

A pozsonyi parlament által tavaly megerősített Benes-dekrétumok ellen tiltakoztak szombaton New Yorkban és Los Angelesben a szlovák konzulátusok előtt.

New Yorkban 50-60 fő tüntetett több mint két órán keresztül. A tiltakozók közül többen magyar és árpádsávos zászlóval vonultak fel. A transzparenseken olyan feliratok szerepeltek, mint “Benes dekrétumok – magyar-német holokauszt”, “Miért bűn magyarnak lenni Szlovákiában?”, “Benes soha többé!” – minderről a megmozdulás egyik szervezője, Szilágyi Ákos, a New York-i Polgári Kör vezetője tájékoztatta az MTI-t.

Szilágyi Ákos a héten két petíciót adott át a New York-i szlovák konzulátusnak és az ENSZ-missziónak. Mint elmondta, a szlovák külképviseletre először nem akarták beengedni, majd amikor végül bejutott, “hosszas kifogások” után voltak csak hajlandók átvenni tőle a tiltakozást.

A petíció szerint az Európai Parlamentnek napirendjére kellene tűznie a Benes-dekrétumok és a vonatkozó határozat ügyét. A megfelelő pozsonyi válasz elmaradása, illetve a tömeges emberi jogsértést fenntartó szlovák reakció esetén az EU-parlament kezdeményezzen eljárást a maastrichti szerződés megsértése miatt, “végső soron Szlovákia uniós tagsági jogainak felfüggesztését” – tartalmazza a szöveg.

A szlovák külügyminisztérium pénteken nyugtalanságának adott hangot a tüntetések miatt, amelyek mögött a pozsonyi diplomácia szerint szélsőséges, irredenta magyar szervezetek állnak. Az állásfoglalás szerint az Európai Bizottság lezártnak tekinti a Benes-dekrétumok ügyét, és Szlovákia elutasítja a történelem átpolitizálását, a “befeketítő, történelemtagadó nyomásgyakorlás módszereit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik