Nagyvilág

Muzulmán sírokat gyaláztak Franciaországban

Ismét meggyaláztak muzulmán sírokat vasárnapra virradóra Franciaországban: ezúttal legkevesebb 136 sírt, méghozzá ugyanabban a hatalmas katonai temetőben, az ország északi részén található Ablain-Saint-Nazaire helységben, amelyben csaknem egy évvel ezelőtt neonácik elcsúfítottak 52 muzulmán nyughelyet.

Jean-Pierre Valensi, az illetékes arrasi ügyész elmondta, hogy az ismeretlen vandálok az éjszaka olyan szövegeket festettek a szóban forgó sírkövekre, amelyek általában sértik a muzulmánokat, ezenkívül konkrétan az észak-afrikai származású Rachida Dati igazságügy-minisztert. A tettesek az egyik sírkőre felakasztottak egy disznófejet.

A bűncselekmény ezúttal is nagy felháborodást váltott ki a francia társadalomból, a politikai elit egységesen a lehető legszigorúbban elítélte azt. Nicolas Sarkozy államfő “a lehető legvisszataszítóbb rasszista” tettnek minősítette a tettet. “Az elnök osztozik a franciaországi muzulmán közösség fájdalmában” – olvasható az államfői hivatal közleményében.

A Loretói Miasszonyunk temető az ország egyik legnagyobb első világháborús katonai temetője, 13 hektáron alakították ki 1925-ben azon a csatatéren, ahol sok ezer francia és német katona halt meg 1914 októbere és 1915 októbere között. A francia erőkbe több ezer embert az észak-afrikai gyarmatokról soroztak be. Mintegy 40 ezer katona nyugszik a területen, közülük 20 ezer egyéni sírokban. A muzulmán parcellában 576 sír található.

A tavalyi sírgyalázás során náci jelszavakat, horogkereszteket festettek sírokra és az egyik osszáriumra. Abban az ügyben bűnösnek találtak egy 16 éves fiút és 18, illetve egy 21 éves férfit. Az egyik nagykorút két év letöltendő, a másikat két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a fiatalkorút hét hónapi börtönre, ebből öt és fél hónapot felfüggesztve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik