Nagyvilág

Meghívták a NATO-ba Albániát és Horvátországot

A NATO bukaresti csúcsértekezletének részvevői úgy döntöttek, hogy Horvátország és Albánia meghívást kap a NATO-ba. Ukrajna is jó úton halad, és a tagállamok Szerbiával is komoly tárgyalásokat kezdenének.

A NATO tagállamai elismerik Macedóniának az európai értékek és a NATO iránti elkötelezettségét, és sajnálattal vették tudomásul, hogy a Görögországgal folytatott névvitát még nem sikerült rendeznie. Ezért a 26 tagállam állam- és kormányfője úgy határozott, hogy azonnal meghívják Macedóniát is, mihelyt megoldódik a nézeteltérés.

A résztvevők megállapodtak abban is, hogy Boszniával és Montenegróval párbeszédet kezdenek a pénzügyi, gazdasági és biztonsági kérdésekről NATO-csatlakozási törekvéseikkel összhangban. Ez a határozat azt jelenti, hogy a NATO növelni akarja a Nyugat-Balkán térségének a biztonságát – magyarázta Jaap De Hoop Scheffer NATO-főtitkár.. A tagállamok nyitottak arra, hogy elmélyítsék a Szerbiával folytatott párbeszédet is.

Balról: Jens Stoltenberg norvég kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Gyurcsány Ferenc, Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, takarásban Ivo Sanader horvát miniszterelnök (fotó: MTI)

Balról: Jens Stoltenberg norvég kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Gyurcsány Ferenc, Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, takarásban Ivo Sanader horvát miniszterelnök (fotó: MTI)

Scheffer üdvözölte az Ukrajna és Grúzia által végrehajtott reformokat. A két ország is tagja lesz majd a NATO-nak, ezért intenzív tárgyalásokat kezdenek velük, de a (NATO előszobáját jelentő) tagsági akciótervbe (MAP) csak később vonják be őket. A főtitkár bejelentette, hogy a következő NATO-csúcsot Franciaország és Németország rendezi majd közösen.

Nicolas Sarkozy francia államfő Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy Macedóniának meghívásához nem kell megvárnia a következő NATO-csúcsot. Merkel is hangsúlyozta, hogy ez hamarabb is lehetséges, ha rendeződik a macedón-görög vita. George Bush amerikai elnök a találkozó végén a küldöttségek előtt elmondott beszédében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Macedóniát nem hívták még meg a NATO tagjának. Az észak-atlanti szövetség bővítése folytatódni fog – szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik