Nagyvilág

Taktikázik Bukarest a választások előtt

A politikai erők többsége a bukaresti főpolgármesteri poszt elnyerésére pályázik, így a választási kampány előtt öt héttel óvatosságból még nem nevezték meg jelöltjeiket. Az RMDSZ bejelentette, hogy egyetlen párttal sem fog szövetségre lépni a júniusi helyhatósági választások előtt.

A politikai erők többségének a nagy tét miatt komoly fejtörést okoz bukaresti jelöltjük megnevezése, így a választási kampány rajtja előtt öt héttel még nem lehet tudni, ki kinek lesz a vetélytársa. Néhány nagyváros polgármesteri posztjának meghódítása különösen fontos jelzés lehet, ilyen Bukarest, Kolozsvár, Temesvár és Iasi (Jászváros).

Bukarest, a „királycsináló”

A nagy óvatosságra magyarázatként szolgál, hogy az elmúlt években a bukaresti főpolgármesteri tisztség valóságos „királycsináló” volt, ugyanis a győztesek közül többen is később az ország legmagasabb posztjait foglalták el, dobbantónak használva a bukaresti győzelmet. Ebben a helyzetben volt Victor Ciorbea, akit 1996 és 2000 között miniszterelnökké léptettek elő a főpolgármesteri tisztségéből. 2004-ben pedig Traian Basescu lett az államfő, miután a főváros főpolgármestereként tevékenykedett.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyetlen párttal sem fog szövetségre lépni a júniusi helyhatósági választások előtt, ugyanakkor a területi szervezetek döntésére bízza, hogy a választásokat követően milyen pártokkal kívánnak együttműködni – erre az álláspontra jutott a szövetség Területi Elnökeinek Konzultatív Tanácsa (TEKT), számolt be a sajtónak Markó Béla RMDSZ elnök és Kelemen Hunor ügyvezető elnök. Markó szerint az idei kampányban új kihívást jelent, hogy közvetlen módon történik a megyei tanácselnökök megválasztása is.

RMDSZ-célok

Markó emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ Állandó Tanácsa határozatot fogadott el, amely szerint minden olyan megyében, ahol a magyarság számaránya meghaladja a 15 százalékot, ott az RMDSZ kötelező módon jelöltet állít megyei tanácselnöki tisztségre. A hét érintett megyén kívül (Hargita, Kovászna, Maros, Bihar, Szatmár, Szilágy és Kolozs) azonban több megyei szervezet is jelezte, hogy saját megyei tanácselnök-jelöltet kíván indítani.

Mint Kelemen Hunor bejelentette, a 2004-es választásokon szerzett helyek megőrzése mellett a marosvásárhelyi és a székelyudvarhelyi polgármesteri mandátumok elnyerése az RMDSZ elsődleges célja. Fontos a szatmárnémeti és szászrégeni polgármesteri székek megőrzése is. A 2004-es helyhatósági választásokon ugyanis Szatmárnémetiben és Szászrégenben – annak ellenére, hogy a két erdélyi városban a magyarság számaránya mindössze 30-40 százalék között van – az RMDSZ-nek sikerült megnyernie a polgármester-választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik