Nagyvilág

Clinton bakija nem tesz jót a választásoknak

Hillary Clinton kedden elismerte, hogy hibázott egy beszédében, amikor azt mondta, hogy 1996-ban amerikai first ladyként ellenséges erők fegyvertüzében szállt le repülőgépével a boszniai Tuzlában.

A demokrata párti elnökjelöltségért harcoló Hillary Clinton egy múlt heti kampányrendezvényen „harcedzettségére” utalva azt mondta: „Emlékszem, amint ellenséges fegyvertűzben értünk földet, valamiféle fogadó ünnepség is lett volna, de mi csak lehajtott fejjel rohantunk a járművek felé, hogy a bázisra jussunk”.

A gond az, hogy nem így történt – állapította meg a CBS televízió, amely akkor tudósított az útról. Az interneten is elhelyezett tudósítás képsorai szerint Clinton nem rohant sehová, hanem békésen üdvözölte a fogadóküldöttséget, köztük gyerekeket. „Igen, hibáztam, ami előfordul; azt mutatja, hogy ember vagyok, ami sokak számára meglepetés” – közölte a Pennsylvania államban kampányoló Clinton.

Elszólta magát

A CBS anyaga szerint Hillary Clintont 1996. március 25-én tett látogatásakor Tuzlában nem fenyegette ellenséges fegyvertűz sem a repülőtéren, sem a támaszponton, ahol két őrtoronyba is felmászott, hogy üdvözölje a szolgálatot teljesítő katonákat.

Lissa Muscatine, Clinton kampánytanácsadója előzőleg azzal igyekezett tompítani a melléfogást, hogy közölte: Clinton nyilván arra utalt, hogy a Tuzla környéki hegyekben ellenséges erők lövöldöztek.

Kihat a kampányra?

Mindegy, hogy Clinton rosszul emlékezett, elszólta magát, esetleg túlzott, a lényeg, hogy sérült szavahihetősége és imázsa, amelyet „nagy külpolitikai tapasztalata” köré építettek fel – állítja Mike Allen, a rangos Politico hírportál elemzője.

Az amerikai hírtelevíziók kedden széltében-hosszában Clinton bakiját elemezték: vajon tudatosan elferdítette a tényeket, vagy csak rosszul emlékezett, és milyen hatással lesz az eset a fontos pennsylvaniai előválasztási fordulóra április 22-én?

Az üggyel kapcsolatban a Clinton mellett önállóan kampányoló lányának, Chelsea-nek is feltették a kérdést: ő emlékszik-e ellenséges fegyvertűzre. Chelsea, aki 1996-ban elkísérte anyját Tuzlába, annyit felelt: amögött áll, amit anyja mondott, és nagy megtiszteltetés volt a számára, hogy akkor vele lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik