Nagyvilág

Volt házelnököt lehet a pakisztáni kormányfő

Juszuf Raza Gilani egykori házelnököt javasolta a miniszterelnöki posztra szombaton a múlt év decemberében meggyilkolt Benazir Bhutto exkormányfő pártja, a februári választásokon győztes Pakisztáni Néppárt (PPP).

A miniszterelnököt a nemzetgyűlés hétfőre összehívott ülésén választja meg. Az új törvényhozás, amelyben az ellenzéknek van többsége, a minap a PPP jelöltjét, az 52 esztendős Fahmida Mirza orvos-üzletasszonyt választotta meg elnökének.

Juszuf Raza Gilani Bhutto szövetségese volt. Négy évet töltött börtönbe azzal a váddal, hogy visszaélt házelnöki jogkörével a miniszterelnök asszony második megbízatása idején, a kilencvenes években. Jelenleg a PPP egyik alelnöke. Hétfői megválasztása biztosnak látszik.

Egyes hírek szerint csak átmeneti kormányfőnek szánják őt. Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari ugyanis nem jelöltette magát a februári választásokon, de májusban várhatóan indul azon az időszaki választáson, amelyet a száműzetéséből való hazatérése után nem sokkal meggyilkolt politikus körzetében tartanak.

A PPP a Pervez Musarraf jelenlegi pakisztáni elnök által 1999-ben államcsínnyel megdöntött Navaz Sarif volt kormányfő pártjával, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navazzal (PML-N) készül kormányt alakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik