Nagyvilág

Mélyponton a brit Munkáspárt

Néhány napon belül már a második országos közvélemény-kutatás mutatja, hogy egy hónap alatt negyedszázados mélypontra zuhant a kormányzó brit Munkáspárt támogatottsága. Közben a konzervatív ellenzék népszerűsége évtizedek óta nem mért ütemben emelkedik.

A The Guardian, a legnagyobb baloldali brit napilap megrendelésére készített, kedden közzétett márciusi felmérés szerint a Labourt most a szavazópolgárok 29 százaléka választaná. Ez ötpontos esés a múlt havihoz képest.

A toryk – egy hónap alatt öt pontot erősödve – 42 százalékon állnak. Ezzel a Konzervatív Párt előnye a februári 3 pontról márciusra 13 pontra emelkedett. Ilyen mértékű jobboldali vezetést Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfő utolsó, 1987-es választási győzelme óta nem mértek Nagy-Britanniában.

Most a legalacsonyabb

A Munkáspárt támogatottsága az ismertetés szerint jelenleg a legalacsonyabb azóta, hogy a The Guardian és az ICM közvélemény-kutató 1984-ben elkezdte a rendszeres havi kimutatások közlését. A felméréshez fűzött elemzésből kiderül, hogy a választók a sűrűsödő gazdasági bajok eredményes kormányzati kezelésében nem bíznak. Az ICM még januárban is hétpontos Labour-vezetést mért abban a részkérdésben, hogy a közvélemény melyik pártot tartja alkalmasabbnak a gazdaság kezelésére, most azonban erre a kérdésre 40 százaléknyian jelölték meg a konzervatívokat, és 32 százaléknyian a Munkáspártot.

A brit választási rendszer alapján elvégzett becslések szerint a márciusi felmérésben jelzett támogatottsági megoszlás egy parlamenti választáson hatalmas tory többséget eredményezne az alsóházban: a jobboldal legnagyobb pártja 355 mandátumot szerezne, 160-nal többet a jelenleginél, a Labour-frakció létszáma ugyanakkor 352-ről 214-re olvadna.

Elfordultak a szavazók

A márciusi felméréshez fűzött ICM-elemzés szerint ahhoz, hogy az immár Gordon Brown vezette Labour a következő választásokon is szilárd alsóházi többséghez jusson, mindazon szavazóknak ismét a Munkáspártra kell voksolniuk, akik a legutóbbi, 2005-ös választáson így tettek.

A közvélemény-kutatás szerint azonban most mindössze 58 százalékuk mondja azt, hogy bizonyosan megint a baloldal vezető pártjára szavazna, miközben a Konzervatív Pártot 2005-ben támogatók 83 százaléka tart ki a toryk mellett.

Bizalmatlanok

A hét végén a The Sunday Times megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás is azt mutatta ki, hogy negyedszázada nem mért mélypontra süllyedt a Munkáspárt támogatottsága ebben a hónapban. A vezető konzervatív vasárnapi brit lapban közölt felmérés szerint az ellenzéki Konzervatív Pártra jelenleg 43 százaléknyian szavaznának; a Labour 27 százalékra számíthatna.

Ez a kimutatás is azt jelezte, hogy a választók elsősorban a piaci felfordulás kormányzati kezelésével kapcsolatban bizalmatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik