Nagyvilág

Különalkut kötünk Amerikával?

Prága különalkuban biztosította polgárainak az amerikai vízummentességet. Nem kizárt, hogy Budapest az EU felháborodása ellenére követi a cseh példát, és az unió erőfeszítéseit keresztülhúzva megalkuszik az Egyesült Államokkal vízumügyben - írja legfrissebb számában a Figyelő.

Február végén Csehország megelégelte ezt a helyzetet, és „egyetértési memorandumot” írt alá az Egyesült Államokkal arról, hogy Prága a térségből elsőként csatlakozhat a vízummentességet biztosító amerikai Visa Waiver Programhoz (VWP). Ezt az tette lehetővé, hogy a 2007. szeptember 30-án véget ért amerikai pénzügyi évben az elutasított cseh vízumkérelmek aránya 10 százalék alatti volt. A korábbi, jóval zordabb 3 százalékos határt Washington tavaly azt követően enyhítette, hogy előzőleg megszigorította a beutazási feltételeket – olvasható a Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számban.

Fapados vízum

A cseh-amerikai megállapodásban szerepel például, hogy fegyveres „légi marsalloknak” kell utazniuk az Egyesült Államokba tartó járatokon, hogy szükség esetén megakadályozhassák a 2001. szeptember 11-i merényletekhez hasonló támadásokat. A cseh állampolgároknak pedig érzékenynek számító, személyes adatokat kell előzetes ellenőrzésre küldeniük egy internetes kérdőív utazás előtti kitöltésével. Az ezt feldolgozó elektronikus utazási jóváhagyási (ETA) rendszert amerikai remények szerint az év végén üzembe helyezik.

A cseh alku első látásra afféle „fapados vízummentességnek” tűnik, hiszen a ma vízum nélkül Amerikába utazóknak csak az érkezéskor kell egy kérdőívet kitölteniük, amely ráadásul az ETA-rendszerhez képest kevesebb személyes adatot firtat, és az utazást nem kötik előzetes jóváhagyáshoz sem. Washington azonban idővel minden VWP tagországra ki akarja terjeszteni az ETA-t. „A csehek csak az elsők lesznek, de azt szeretnénk, hogy előbb-utóbb mindenkire ez a szabály vonatkozzon majd” – mondta a Figyelőnek Jan Krc, az Egyesült Államok budapesti sajtóattaséja.

Brüsszel begurult

A legtöbb VWP országot magában foglaló Európai Unió azonban eddig ellenállt az amerikai törekvésnek, elsősorban adatvédelmi okokból. Az európai kifogások közé tartozik az is, hogy az előzetes jóváhagyás például erősen korlátozná az előre nem tervezett üzleti utakat is. A cseh „áttörést” így nem pezsgőbontás, hanem dühödt felháborodás fogadta Brüsszelben.

Csehországot meg is fenyegette az EU, hogy eljárást indítanak ellene a közösségi joganyag megszegéséért. Az EU ugyanis azt mondja, úgy akarja kiharcolni a vízummentességet mind a 27 tagállamnak, hogy mindenkire egyforma szabályok legyenek érvényesek.

Mi következünk?

Hazánk egy éve folytat a csehekhez hasonló különalkut az Egyesült Államokkal. A vízumszabályok enyhülésében reménykedők számára jó hír, hogy a magyar vízumok kevesebb mint 10 százalékát utasítják csak vissza.

A Figyelő írása szerint a Külügyminisztérium már nem bízik abban, hogy az unió és az Egyesült Államok átfogó megállapodást köt vízumügyben.

(A lap csütörtökön utcára kerülő számából kiderül az is, hogy mi várható a magyar-amerikai tárgyalások újabb fordulójától, hogyan értékeli a helyzetet a magyar külügyi államtitkár, és a lap azt is boncolgatja, hogy milyen kulturális különbségek vezettek a vízumkérdés éleződéséhez.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik