Nagyvilág

Visszatáncolnának a csehek a radarállomástól

Ha Lengyelországban nem jönne létre a tervezett amerikai rakétabázis, akkor Prágának újra kell majd tárgyalnia a Csehországba telepítendő amerikai radarállomásról szóló megállapodást - vélekedett a cseh védelmi miniszter.

„Az lenne a korrekt, ha ilyen esetben a tárgyalásokat elölről kezdenénk. Mi ugyanis azzal szálltunk be az ügybe, hogy nálunk (Csehországban) radar, Lengyelországban pedig rakéták lesznek” – jelentette ki Vlasta Parkanová hétfőn a cseh közszolgálati televízió vitaműsorában.

A lengyelek óvatosak

Az új lengyel kormányzat az utóbbi időben óvatosan és visszafogottan viszonyul a tervezett amerikai rakétatámaszponthoz, ami nem kerülte el a cseh politikusok figyelmét. A lengyelek kivárása kapcsán Csehországban felmerült a kérdés: mi legyen a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra, a Brdy katonai körzetbe tervezett amerikai radarral abban az esetben, ha Varsó elutasítja egy amerikai rakétatámaszpont létrehozását lengyel földön.

Tomás Pojar cseh külügyminiszter-helyettes és főtárgyaló a múlt héten azt mondta, hogy az amerikai radar a lengyelországi rakétatámaszpont nélkül is „hozzájárulást jelent Csehország biztonságához”. „Ez egy hivatalnoki nyilatkozat. A cseh kormány nem tárgyalt arról a változatról, hogy a radarállomás a rakétabázis nélkül épüljön fel” – szögezte le a miniszter asszony. Nem zárta ki, hogy ez a helyzet azonban bekövetkezhet.

Visszatáncolnának

„Ilyen esetben először a műszaki szempontokat, hatásokat kellene megvizsgálni. Azután pedig új politikai tárgyalásokat kellene kezdeni, hogy Csehország egyáltalán belemenjen-e egy ilyen tervbe” – fejtette ki Parkanová.

A cseh-amerikai tárgyalások egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről tavaly májusban kezdődtek. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök február végén Washingtonban azt nyilatkozta, hogy a szerződések kérdésében az április eleji bukaresti NATO-csúcsig minden még nyitott kérdés tisztázódhat, s az év közepéig a megállapodás aláírható.

Parkanová szerint az újabb tárgyalási fordulóra a NATO-csúcs után április 9-vel kezdődően kerül sor Prágában. Az amerikai radar telepítését Csehországba a legutóbbi felmérések szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada ellenzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik