Nagyvilág

Újra üzent az iraki síita hitszónok

Muktada asz-Szadr iraki síita hitszónok pénteken váratlanul üzenetben fordult híveihez, és ebben megmagyarázta, hogy miért nem jelent meg a nyilvánosság előtt már hónapok óta.

Az Egyesült Államok-ellenes Szadr elismerte, hogy mozgalmában szakadás következett be, sok híve letért a helyes útról, és belemerült a politika posványába, ami az egyik oka volt annak, hogy eltűnt a világ szeme elől. A hitszónok üzenetét milíciájának nedzsefi főhadiszállása a muzulmánok pénteki imáját követően ismertette.

Szadr, akinek fegyveres milíciája, a Mahdi Hadserege augusztusban egyoldalúan beszüntette harcát, üzenetében arról is tájékozatta híveit: “esküszöm, hogy veletek vagyok, köztetek élek, részeteket képzem, és emellett mindhalálig kitartok”. A hitszónok közölte azt is, hogy tavaly augusztusi visszavonulása óta néhai atyja intelmének megfelelően elmélyedt vallási tanulmányokat folytat, és mindaddig a háttérben marad, míg nem látja az okát annak, hogy visszatérjen mozgalma élére.

Az Irakot megszállva tartó amerikai erők, akik szerint Szadr Iránban tartózkodhat, melegen üdvözölték ezt a fegyvernyugvási megújításra tett ígéretet, mert úgy vélik: a hitszónok kötelezettségvállalása jelentősen hozzájárulhat az iraki helyzet biztonságának további erősítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik