Nagyvilág

Putyin rendőrállamáról ír a The Washington Post

A gyönge orosz demokrácia nyolc év alatt agresszív autokráciává, Putyin rendőrállamává változott: itt az ideje, hogy a Nyugat módosítsa politikáját - fejtette ki álláspontját a tekintélyes amerikai lap.

Az orosz elnökválasztás eredménye azóta ismert, hogy Vlagyimir Putyin elnök december 10-én bejelentette, Dmitrij Medvegyev az utóda. A választásból a Kreml kizárta a legkomolyabb ellenzéki liberális jelöltet, a választók még három vesztes jelöltre szavazhatnak – mutat rá a liberális napilap.

Hogyan kell kezelni Putyin rendőrállamát?

A Nyugaton már véget ért a vita arról, hogy Oroszország demokrácia-e vagy akárcsak abban az irányban halad-e. Minden komoly elemző egyetért abban: Putyin nyolc év alatt korlátlan egyeduralmi rendszert épített ki, amelyben Medvegyev hivatalba lépése után is gyakorolni fogja a hatalmat. Nem valószínű, hogy Medvegyev, aki több mint egy évtizede Putyin hűséges támogatója különböző posztokon, többre képes, mint egykori főnöke utasításainak végrehajtására. Legalábbis rövid távon erre lehet számítani.

Nyugaton a vita most már arról folyik, miképpen kell kezelni Putyin egyre kardcsörtetőbb rendőrállamát. Putyin elutasítja a Nyugathoz való csatlakozást hirdető korábbi moszkvai politikát. Az utóbbi hónapokban felfüggesztette az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződés alkalmazását és azzal fenyegetett, hogy atomfegyvereit Lengyelország és Ukrajna felé fordítja. Támogatta a szerb ultranacionalistákat a koszovói függetlenség elutasításában és politikai fegyverként használja az Európába vezető olaj- és gázvezetékeket.

Van helyük a G8-ban?

Mindezek ellenére az Egyesült Államok és az Európai Unió még mindig le van ragadva az 1990-es évekbeli politikájánál, amely elmélyülő partnerséget irányzott elő egy kibontakozó demokráciával. Oroszország továbbra is tagja a gazdag demokráciák G8-csoportjának és partnerségi viszonyt élvez a NATO-val és az EU-val. Sem George Bush amerikai elnök, sem a legtöbb EU-vezető nem tette szóvá azt a módot, ahogyan Moszkva lerendezi az elnöki utódlás kérdését. Sőt, némelyek még reménykeltőnek is tartják, amikor Putyin a jogállamiság és a szabad sajtó előmozdításáról beszél.

A The Washington Post szerkesztőségi cikke szerint Medvegyev megválasztásával a Nyugatnak új feltételeket kell szabni. Egyfelől továbbra is együttműködésre kell törekedni az olyan közös érdekű ügyekben, mint az iráni atomprogram megállítása. Másfelől viszont nem indokolt, hogy az EU kiterjessze stratégiai partnerségét Moszkvával, amely monopolizálni akarja a kontinens energiaellátását, megfosztja szomszédait szuverenitásuktól és a szerb szélsőségeseket bátorítja.

Bush elnök a napokban azt találgatta, vajon Medvegyev vagy Putyin fogja képviselni Oroszországot a G8-ak júliusi tanácskozásán Japánban. Az amerikai újság szerint helyénvalóbb lenne azt a kérdést feltenni: miért kell bármelyiküket is meghívni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik