Nagyvilág

Az Egyesült Államok elismerte Koszovót

Az Egyesült Államok hétfőn elismerte Koszovó függetlenségét. A hivatalos amerikai elismerést Condoleezza Rice külügyminiszter közleményében jelentette be.

“Az Egyesült Államok ma hivatalosan szuverén és független államnak ismerte
el Koszovót. Gratulálunk Koszovó népének ezen történelmi alkalomból!” – írták a közleményben.

A külügyminiszter közölte: Bush elnök elfogadta Koszovó azon kérését, hogy az Egyesült Államok létesítsen vele diplomáciai kapcsolatokat. Ez meg fogja erősíteni az amerikai és a koszovói nép közötti különleges baráti viszonyt – tette hozzá.

Rice üdvözölte, hogy Koszovó a függetlenségi nyilatkozatban az Ahtisaari-tervet támogatja, az etnikai sokszínűség tiszteletben tartását a jó kormányzás egyik alapelvének tekinti és elfogadja az átmeneti nemzetközi felügyeletet.

Az amerikai külügyminiszter aláhúzta, hogy a koszovói függetlenség kikiáltásához a körülmények szokatlan kombinációja vezetett; felbomlott az egykori Jugoszlávia, etnikai tisztogatások és a koszovói polgári lakosság elleni bűncselekmények történtek, meghosszabbították a terület ENSZ-felügyeletét. “Ilyen tényezők nincsenek máshol, ezért Koszovó esete különleges (…) nem tekinthető precedensnek ma a világ semmilyen más részén sem” – állapította meg a Condoleezza Rice.

Az EU országai nevében a délután folyamán adtak ki egy közleményt, amely szerint
minden tagországa “maga dönti majd el, nemzeti gyakorlatának és
jogszabályainak megfelelően”, hogy elismeri-e vagy sem Koszovó
függetlenségét – fektették le az unió külügyminiszterei közös
nyilatkozatuk tervezetében.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter azt javasolta kormányunknak, hogy készítsen állásfoglalást az elismerésről. Ezzel egyidejűleg pedig Magyarország vegye fel a diplomáciai kapcsolatokat Koszovóval, miközben őrizze meg a baráti viszonyt Szerbiával. Koszovóban egyébként jelenleg már létezik magyar misszió, így ha Magyarország elismeri az új államot, ez hamar nagykövetségi státust kaphatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik