Nagyvilág

Berlin megtagadta Washington kérését

Németország visszautasította Washingtonnak azt a követelését, hogy küldjön harcoló egységeket Afganisztán déli tartományaiba, ahol erősödik a tálib lázadók tevékenysége.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter pénteken, svéd kollégájával tartott berlini találkozója után, kijelentette: a Bundeswehr egységeinek megbízatása továbbra is a közép-keleti ország északi részére szól. Szavai szerint nem volna értelme onnan átvezényelni egy részüket délre, hiszen északon ők szavatolják a régió stabilitását.

Nem mennek délre

Ugyancsak elutasította az amerikai követelést a német védelmi miniszter. Franz Josef Jung újságírók előtt annak a nézetnek adott hangot, hogy a nemzetközi békeerő, az ISAF kötelékében Afganisztánban békefenntartó feladatot ellátó német kontingensnek – az eddigi parlamenti mandátumnak megfelelően – északon kell maradnia. Jung elutasította, hogy a mintegy 3200 Bundeswehr-katona megbízatását délre is kiterjesszék, emlékeztetve arra, hogy az érvényben lévő mandátum a déli bevetést csakis rendkívüli esetben és korlátozottan teszi lehetővé.

A védelmi miniszter nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra is, hogy a NATO-tagállamok évekkel ezelőtt állapodtak meg a békefenntartó egységek regionális felosztásában, így egyebek között abban, hogy a német kontingens északon állomásozik. Jung szerint továbbra is ennél a felosztásnál kell maradni.

Elmarasztalták Berlint

A védelmi tárca vezetője hangoztatta, hogy a tálib fenyegetettség Afganisztán északi körzeteiben is erősödik, ahol a német katonák állomásoznak. Jung hozzátette: az afganisztáni helyzet stabilizálása nem vihető sikerre akkor, ha csak katonai szempontok alapján mérlegelnek. Ezzel összefüggésben a miniszter az újjáépítés fontosságára és az ehhez nyújtott német segítségre utalt.

Berlinben pénteken vált ismertté: Robert Gates amerikai védelmi miniszter levélben szólította fel Németországot, hogy Afganisztán déli körzeteibe is küldjön katonákat. A Süddeutsche Zeitung szerint rendkívül éles hangú levél közvetve elmarasztalta Berlint amiatt, hogy csak az észak-afganisztáni békefenntartásban közreműködik. Értesülések szerint az amerikai kormány hasonló felszólítást intézett más NATO-országokhoz, Németország mellett elsősorban Franciaországhoz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik