Nagyvilág

Újabb kenyai képviselőt lőttek le

Lelőttek egy újabb kenyai ellenzéki parlamenti képviselőt csütörtökön a Rift-völgyben, ahol különösen sok erőszakcselekmény történik az elnökválasztás eredménye miatt kialakult belpolitikai válságban.

David Kimutai Too képviselőt egy közlekedési rendőr lőtte le Eldoret városában, meg nem nevezett rendőrségi forrás szerint egy házban, féltékenységből, mert ott együtt tartózkodott a rendőr barátnőjével.

Az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) egyik tisztségviselője szerint a képviselőt aközben lőtték le, hogy autón utazott a városba. A párt egy másik tisztségviselője pedig azt mondta: vele együtt lelőtték az autóban ülő ismeretlen nőt is.

Néhány napon belül Too a második ODM-képviselő, akit meggyilkoltak. Melitus Mugabe Were parlamenti tagot keddre virradóra lőtték le nairobi háza előtt. Raila Odinga, az ODM vezetője Were halála után kijelentette, hogy politikai ellenfelei – Mwai Kibaki elnök táborának emberei – követték el a „brutális gyilkosságot”.

Kibaki elnök csütörtökön elutazott Etiópiába, az Afrikai Unió csúcsértekezletére, amelynek fő témája a kenyai válság. Közben Nairobiban Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, akit közvetítésre kértek fel Kenyában, folytatta az előző nap elkezdett megbeszéléseit a kormányoldal és az ellenzék képviselőivel.

A kelet-afrikai országban, amelyet a tavalyi év végéig Afrika egyik legstabilabb országának tartottak, a december 27-én tartott elnökválasztás után robbantak ki az etnikai összecsapások, miután a luo törzshöz tartozó ellenzéki elnökjelölt, Raila Odinga megvádolta ellenfelét, a kikuju Mwai Kibaki újraválasztott államfőt, hogy csalással szerezte meg a győzelmet. A zavargásokban azóta legalább 900 ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik