Nagyvilág

Frankfurtban is működött iszlamista terrorsejt

Az Európai Unió pénzügyi fővárosában működött iszlamista terrorsejt egy németországi merénylet elkövetésére készült - írta vasárnap az El País című spanyol napilap.

Az újság a spanyol rendőrség egyik informátorára hivatkozott, akinek vallomása alapján egy hete Barcelonában felszámoltak egy 14 fős, pakisztániakból és indiaiakból álló iszlamista terrorsejtet. Az illető azt mondta, hogy január 18-án a barcelonai csoport egyik tagja, Akil Abaszi Frankfurtba utazott. Jóllehet a németországi merényletet a szélsőségesek egy csoportjának kellett volna előkészítenie, Abaszi végül azt az utasítást kapta, hogy egyedül cselekedjen. A beszámoló szerint neki és két másik öngyilkos merénylőjelöltnek sikerült kicsúszni a rendőrök keze közül.

Egyelőre nem derült ki, hogy a merénylet célpontja Frankfurt vagy egy másik város lett volna. Az El País korábban már közreadta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló szélsőségesek barcelonai merényletek mellett más spanyol városokban, valamint Németországban, Portugáliában, Franciaországban és Nagy-Britanniában is terrorakciókat akartak elkövetni.

Az informátor azt mondta, hogy elsősorban a metrók álltak a merénylők célkeresztjében. A merénylők azt tervezték, hogy a barcelonai metró ellen vagy a múlt hétvégén vagy onnan számított két héten belül végrehajtanak egy merényletet – közölte pénteken a spanyol kormány. Sajtójelentések szerint a támadásokért az al-Kaida vállalta volna a felelősséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik