Nagyvilág

Lezuhant egy lengyel katonai szállítógép

20-an haltak meg Lengyelországban, amikor leszállás közben lezuhant egy katonai szállítógép az északnyugat-lengyelországi Miroslawiec repülőterén. Az utasok egy repülésbiztonsági konferencia résztvevői voltak.

Leszállás közben lezuhant egy katonai szállítógép az északnyugat-lengyelországi Miroslawiec katonai repülőterén, a fedélzeten tartózkodó 20 ember életét vesztette – közölte csütörtök hajnalban Donald Tusk kormányfő.

A Casa C-295-m típusú, spanyol gyártmányú repülőgép szerda este négyfős legénységgel és 16 utassal közvetlenül a landolás előtt zuhant le, 800 méternyire a leszállópályától erdős területen földnek csapódott, és kigyulladt. Az áldozatok között volt a lengyel hadsereg egyik dandártábornoka is.

“Katonák, férjek, apák haltak meg, és ez a legtragikusabb ebben a katasztrófában” – mondta a kormányfő, aki azonnal a szerencsétlenség színhelyére utazott. “Nagy veszteség érte a lengyel légierőt” – tette hozzá.

A szerencsétlenség oka továbbra is ismeretlen. A repülőgép utasai egy repülésbiztonsági konferencia résztvevői voltak.

A Casa C-295-m típusú repülőgép felszállás előtt (forrás: wiadomosci.gazeta)

A Casa C-295-m típusú repülőgép felszállás előtt (forrás: wiadomosci.gazeta)

A gépen eredetileg többen utaztak, amikor Varsóból felszállt, de előzőleg leszállt Powidzban, Poznanban és Krzesinyben. Miroslawiec után Swindwinbe és Krakkóba szállított volna katonákat.

Lech Kaczynski elnök nemzeti gyászt rendelt el. A Horvátországi látogatáson tartózkodó államfő csütörtökön tér vissza Lengyelországba.

Harmincöt éve ez a legsúlyosabb katonai repülőszerencsétlenség Lengyelországban. 1973-ban 18 ember, közöttük két miniszter vesztette életét hasonló balesetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik