Nagyvilág

Szívzavarokkal kórházban Havel

Václav Havelt volt cseh elnök szívműködési zavarokkal szombaton este kórházba szállították - közölte vasárnap a közszolgálati Cseh Televízió.

A 71 éves volt cseh államfő lett volna ugyanis a vendége a prágai tévé hagyományos vasárnap déli vitaműsornak. A televízió Havel állapotáról semmiféle részleteket nem közölt. Václav Havel kérésére azt sem hozták nyilvánosságra, hogy melyik kórházban kezelik.

Jakub Hladík, az exállamfő személyes titkára újságíróknak azt mondta, hogy aggodalomra nincs, mert Havel állapota nem súlyos. Az állította, hogy vasárnap délelőtt telefonon beszélt Havellel, aki közölte, hogy jól érzi magát. Mindezek ellenére a volt államfő továbbra is kórházai kezelésben marad. Hogy meddig, arról Hladík nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. “Václav Havel legközelebbi napokra szóló munkaprogramját azonban le kellett mondanunk” – jegyezte meg a titkár.

A drámaíróból és emberi jogi aktivistából lett nemzetközileg ismert politikusnak már a múltban is gyakran voltak problémái az egészségével. A korábban erősen dohányzó Havelnek a kilencvenes évek második felében rákos daganat miatt eltávolították jobb oldali tüdejének jelentős részét.

Havelnek hétfőn fontos megbeszélése lett volna Alfréd Radokkal, aki a prágai Archa színházban várhatóan májusban színre viszi az ex-államfő legújabb darabját, az Eltávozást. A hét végén pedig részt kellene vennie a Havel, a polgár című dokumentumfilm ünnepi bemutatóján. Jarmila Poláková, a nagy érdeklődéssel várt film producere a televízióban azt mondta, tud Havel megbetegedéséről, de reméli, hogy a premierig rendbe jön.

Václav Havelt a múlt héten Karel Capek díjjal tüntette ki a Nemzetközi PEN Klub cseh tagozata. A 150 ezer koronás (közel másfél millió forint) jutalommal is járó díjat Havel életművéért és a cseh PEN Klubért végzett munkája elismeréseként kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik