Nagyvilág

Romney nyert Michiganben

Mitt Romney biztos előnnyel nyerte meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségre pályázó politikusai közül a Michigan szövetségi államban kedden tartott előválasztást.

A volt massachusettsi kormányzó, milliomos üzletember a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett a voksok 39 százalékát szerezte meg. Legnagyobb vetélytársa, a New Hampshire-i előválasztás után az élre ugrott John McCain arizonai szenátor, a vietnami háború veteránja 30 százalékos eredményt ért el. A baptista lelkészből politikussá lett Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó, aki a vallásos konzervatívok körében népszerű, 16 százalékot kapott.

Ismét csalódást keltett a nagy államokra koncentráló Rudy Giuliani volt New York-i polgármester (3 százalék), akit Raun Paul, a szövetségi kongresszus texasi képviselője (6 százalék) és Fred Thompson volt színész, tennessee-i kormányzó (4 százalék) is megelőzött.

Fellendülést ígértek

Michiganben mérik az Egyesült Államokban a legnagyobb, 7,4 százalékos munkanélküliségi rátát. A lakosságot leginkább érdeklő kérdés a gazdaság jövője, amelyet az iraki háború, a terrorizmus, a bevándorlás, a vallás és az adópolitika követ. Romney és McCain legfőbb kampányüzenete megegyezett: mindketten munkahelyeket, a recesszió által sújtott amerikai autóipar fellendítését ígérték.

Mitt Romney-nak nagy szüksége volt a michigani győzelemre ahhoz, hogy a következő fordulókban, így a február 5-i “megakedden” is – amikor egyszerre 22 államban döntenek az elnökjelöltekről – versenyben maradhasson.

Minek küzdenek?

Miközben a szakértők a republikánus mezőny rég nem látott nyitottságáról beszélnek, egyes elemzők felteszik a kérdést: mi értelme van a kormánypárti versengésnek, amikor az ország George Bush csalódottságot hozó két elnöki ciklusa után váltásra, demokrata elnökre vágyik.

Sokak szerint a Republikánus Párt végletesen megosztott, az egymással szembenálló frakciók és az azokat képviselő jelöltpályázók is ezt bizonyítják. A néhai legendás konzervatív elnök, Ronald Reagan által lére hívott egység, a szociális, a védelempolitikai és az adóellenes konzervatívok koalíciója állítólag már végérvényesen a múlté.

Csak Clinton

A demokrata előválasztáson Michiganben Hillary Clinton a leadott szavazatok 55 százalékát szerezte meg. Nem volt ellenfele. Obama és Edwards nem kampányolt és nem is indult, mivel a pártszabályok megsértése miatt az állam nem küldhet delegáltakat a nyári jelöltállító konvencióra. Az eredmény azért érdekes, mert a demokrata választók 45 százaléka Clinton ellenében voksolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik