Nagyvilág

A bolgár jobboldal szerint fenyegetést jelent Putyin

Egy héttel az orosz elnök szófiai látogatása előtt tiltakozásra szólította fel a "demokratikus gondolkodású embereket" a bolgár jobboldali ellenzék pártja.

Vlagyimir Putyin, ez “az egykori KGB-tiszt diktatórikus rendszert hozott létre hazájában, megsemmisítette a szólásszabadságot, és visszaállította a politikai rendőrséget” – indokolta csütörtökön kiadott felhívását az Ivan Kosztov korábbi miniszterelnök vezette Demokraták az Erős Bulgáriáért (DSZB) párt.

A Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) és a környezetvédők pártja kilátásba helyezte, hogy részt vesz a tiltakozásban.

Az orosz elnök látogatásának idejéhez (január 17-18.) kapcsolódó megmozdulások mellett kerekasztal-tanácskozásra is sor kerül, amelynek fő témája az orosz energiaellátástól, gazdaságtól és politikától való bolgár függőség bírálata lesz.

Putyin “közvetlen fenyegetést jelent Bulgária nemzeti érdekeire” – hangoztatja a DSZB, amely ellenzi a tervezett orosz-bolgár energetikai nagyberuházásokat. Ezek között szerepel egy második bolgár atomerőmű építése és egy olajvezeték lefektetése a bulgáriai Burgasz és a görögországi Alexandrupolisz között.

Szófia polgármestere, Bojko Boriszov közben felszólította a kormányt, hogy követelje Putyintól azoknak a bolgár levéltári anyagoknak a visszaadását, amelyeket a kommunisták 1944-es hatalomra jutásuk után Moszkvába szállítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik