Nagyvilág

Türelemre int a pápa

A vallási felekezetek között együttműködés és az egymás iránti türelem fontosságáról beszélt XVI. Benedek pápa. A katolikus vezető a vatikánvárosi apostoli palota Kelemen-termében a bíborosi testület és a római kúria tagjai előtt mondott szokásos év végi beszédet pénteken.

A szentatya elmondta: a római katolikus egyház nem mondhat le arról, hogy Jézus Krisztus üzenetét és az abból eredő reményt továbbítsa az emberiségnek. Az egyháznak nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy folytassa küldetését az emberek keresztény hitre térítésének útján, mondta.

Aki felismeri a nagy igazságot, aki nagy örömre lel, azt terjesztenie kell, nem tarthatja magában – fogalmazott a pápa a mellett a törekvés mellett érvelve, hogy a katolikus hit terjesztését a világban a Szentszék egyik fő feladatának tekinti.

A pápa beszédében kitért a katolikus és az iszlám hit viszonyára, valamint a Vatikán és a Kínai Népköztársaság közötti rendezetlen viszonyra is. Örömét fejezte ki azzal a levéllel kapcsolatban, amelyet 138 muzulmán vallási vezető írt neki októberben. Mint XVI. Benedek utalt rá, az írás szerzői hitet tettek amellett, hogy elkötelezettek a világbéke ügyének előmozdítása iránt.

A Kelemen-teremben elhangzott beszédében a pápa megismételte korábbi álláspontját, miszerint az iszlám vallás is az egyistenhiten alapszik, vagyis elismeri az egyén méltóságának tiszteletben tartását, s az igazságosabb és szolidárisabb társadalom megteremtését szorgalmazza, ezért a két vallásnak közös teendői vannak mindezeknek az elveknek a védelmében, illetve megvalósításában.

Kínáról szólva a pápa arra a levelére emlékeztetett, amelyet ő küldött az ázsiai ország katolikus vallású közösségének. A pápa – mint most is utalt rá – ebben az írásban jelezte: a Vatikán igyekszik építő eszmecserét folytatni az ázsiai ország világi hatóságaival, hogy megoldást találjanak kínai katolikusokat érintő problémákra.

Kínában több millió katolikus hívő van. A pekingi rendszerhez hű Kínai Hazafias Katolikus Szövetség egyház mintegy 4 millió hívet tart számon, míg a Vatikán fennhatóságát elismerő, “földalatti” katolikus egyházhoz mintegy tízmillió hívő tartozik. A Szentszék sérelmezi, hogy ez a “hazafias” egyház a pápa hozzájárulása nélkül püspököket szentel fel, és a Vatikán hangsúlyozza: a római katolikus egyház törvényei értelmében automatikus kiközösítés sújtja mindazokat, akik részt vesznek ezeken a felszenteléseken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik