Nagyvilág

Egységes uniós egészségügy jöhet?

Az unió állampolgárai az EU-országok bármelyikében igénybe vehetnének bizonyos egészségügyi szolgáltaltásokat, ha saját országukban erre csak hosszú várakozás után kerülhetne sor – áll az Európai Bizottság által kidolgozott jogszabály-tervezetben.

Az unió által tárgyalásra bocsátott dokumentum a jogilag szabályozatlan külföldi egészségügyi kezeléseknek vetne véget. Az uniós kórházi kezelés megkezdéséhez a betegeknek előzetes hatósági beleegyezést kell kérniük az anyaországban – írja az uniós tervezetről a BBC.

Visszatérítenék a költségeket

Aránytalan várakozási idő esetén az adott kezelés végrehajtható lenne bármely uniós országban, így a betegek előbb juthatnának életmentő orvosi ellátáshoz. A kezelés költségeit az anyaország kormánya visszafizetné a betegeknek, abban az esetben, ha a beteg fel tudja mutatni az uniós kórházi ellátáshoz kapott engedélyt.

A javaslat szerint a nem kórházi bennfekvéssel járó kezelések költségeit a kormány előzetes igazolás nélkül is visszafizetné abban az esetben, ha az ellátásra az illető az anyaországban is jogosult.

Aggályos lehet a végrehajtás

A tervek számos ellentmondást hordoznak magukban, éppen ezért a bizottság több hónapot szánt a szövegtervezetre, melyet számtalanszor át kellett írni, ám így is számos uniós országban ellenkezést válthat ki.

A javaslattervezet kidolgozása egy az Európai Bíróság által hozott precedensértékű ítélet alapján indult el. 2006-ban egy Yvonne Watts nevű 75 éves brit hölgy 5450 eurót fizetett egy Franciaországban elvégzett csipőműtétért, mert nem volt hajlandó egy évet várni arra, hogy hazájában végezzék el a beavatkozást.

Az asszony bírósághoz fordult, az Európai Bíróság pedig azt a határozatot hozta, hogy a beláthatatlanul hosszú határidőre kiírt klinikai beavatkozást igénylő esetekben a beteg az unió bármely országban kezeltetheti magát saját országa költségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik